Koja je razlika između prokuhane i destlirane vode?

Ime i prezime: Simone Verbanac simone.verbanac0@gmail.com

 


3000. odgovor pišem na E-školi.
Ako tko ne vjeruje, nek' brojati izvoli.
Ljeta tu prolaze (to im je u moći),
još malo pa će mi jedanaesto proći.


Na pitanje tvoje odgovor je lak
i treba ga znati školarac baš svak.

Kad u nekoj tikvi ti zakuhaš vodu,
svi plinovi iz nje nazad u zrak odu.
Ako je pak u njoj i kamenca bilo,
to se kao talog bijel istaložilo.
Kada uzmeš vodu iz nekoga zdenca,
obično je ona prepuna kamenca.
Kuhanjem te vode CO2 izađe
zbog čega se kamenac kao talog nađe.
Ono što o tomu još se može znat'
je da kalcijev hidrogenkarbonat
u vodi puno lakše će se otapat'
negoli vapnenac - kalcijev karbonat.
Za magnezij slično također tu vrijedi
pa njegov karbonat za kalcijevim slijedi.

Kad vodu destiliraš, radiš k'o i prije:
prvo ju zagriješ dok ti ne zavrije,
a onda nastaviš, s tim da pare kreću
u hladilo gdje se s hladnom vodom sreću.
Zbog toga se opet u tekućinu pretvore
i, kapljući polako, u tikvicu obore.
Ono što se skuplja sad je čista voda,
a razlozi za to dvojakog su roda.
Plinovi što kuhanjem izađu iz vode
kondenzirat' se neće - takve su prirode.
Krutine pak što su otopljene u vodi
hlapiti ne mogu, a to onda vodi
k tomu da ostanu, dok sâma voda hlapi
pa u drugu tikvicu stižu čiste kapi.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija