|
|
Kako pripremiti zasicenu nezasicenu i prezasicenu otopinu
|
Ime i prezime:
Ana ban
cerina leonarda@gmail.com
|
|
|
Najjednostavniji način išao bi otprilike ovako. Uzmeš neke soli čija topljivost znatno raste s temperaturom (npr. modre galice ili salitre) i počneš ju polako, uz miješanje, dodavati u vodu. U početku će se sva dodana sol otopiti i tako ćeš dobiti nezasićenu otopinu. Ona je nezasićena jer se u njoj može otopiti još soli. Nastaviš li dodavati sol, u nekom se času ona više neće moći otapati. Time si dobila zasićenu otopinu. Ona je u ravnoteži s krutom fazom - neotopljenom soli. Kreneš li sad tu smjesu grijati (i dalje miješajući), sol će se opet početi otapati pa će otopina opet prijeći u nezasićenu. Blizu vrelišta vode ponekad će se moći otopiti i nekoliko puta više soli negoli u hladnoj vodi. Ovisno o tomu koliko si soli dodala, dobit ćeš opet zasićenu ili nezasićenu otopinu. Kreneš li sad tu otopinu hladiti, ona će u nekom času imati u sebi otopljeno više soli, nego što bi se pri toj temperaturi moglo otopiti. Takve otopine zovu se prezasićenima i one općenito nisu previše stabilne. Prije ili kasnije iz njih počnu rasti kristali otopljene soli i to traje dok ne iskristalizira sav višak soli. Time je prezasićena otopina prešla u zasićenu.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Ivica Cvrtila
i.cvrtila@rug.nl
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|