Pozdrav, možete li mi opisati postupak kristalizacije modre galice. Našao sam na stranici nekoliko odgovora i sve sam probao međutim nikako mi ne uspijeva. Koliko dugo treba čekati da se naprave kristali po cijeloj špagi i gdje je najbolje držati u kući staklenku dok se otopina hladi?. Lp.

Ime i prezime: Dino

 


Jesi li siguran da si u vodi otopio dovoljno modre galice? Nema smisla čekati da ti nešto iskristalizira iz otopine koja uopće nije zasićena. Ovom Igorovom odgovoru od prije par godina mogu tek dodati da, ako je teško pratiti otapa li se sol još uvijek, jednostavno odvagneš 100g modre galice, sitno ju samelješ (da si ubrzaš otapanje), i onda uz miješanje i grijanje otopiš u nekih 120 mL vode. Veći volumen je tu da kompenziraš isparavanje. Hlađenjem takve otopine iskristalizirat će većina otopljene soli.
Ako kojim slučajem nemaš toliko modre galice, ili ako si već sve što imaš otopio u vodi, možeš pokušati otopinu ostaviti u frižideru (ili vani, sad kad je hladno) pa pričekati preko noći. Ako ništa ne bude, zagrij otopinu da zavrije i pričekaj dok oko polovice ne ishlapi pa opet ostavi da se hladi. Taj će postupak kad-tad dovesti do kristalâ.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija