Opiši strukturu i građu dijamanta i grafita. Po čemu je fuleren sličan plastičnom materijalu?

Ime i prezime: Ivan Jehić

 


Dijamant, grafit i fulereni su alotropske modifikacije ugljika, tj. njegove elementarne tvari u kojima su ugljikovi atomi povezani na različite načine. U dijamantu je svaki ugljikov atom povezan s četiri susjedna, i to tako da su veze usmjerene prema vrhovima tetraedra. U grafitu su atomi povezani u slojeve u kojima se ugljikovi atomi nalaze u vrhovima sraslih šesterokuta, tvoreći tako heksagonsku mrežu nalik pćelinjem saću. U fulerenima su atomi ugljika povezani u kuglaste molekule.
Plastičnih materijala ima mnogo, ali ne pada mi napamet nijedan koji bi po ičemu bio značajno sličan ikojem fulerenu. Već to što su fulereni građeni od razmjerno malih molekula, dok su plastike polimeri, čini dijamant i grafit sličnijima plastikama, nego što su to fulereni. Ako ti je jako bitan odgovor na to pitanje, molio bih još pokoju informaciju o namjerama autora pitanja.

Ugljik inače ima mnoštvo poznatih alotropâ, a teorija ih predviđa još na stotine. Nešto o tomu možeš vidjeti u pripadnom vikipedijskom članku.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija