Glukoza, fruktoza i inozitol (cikloheksan-heksol), imaju istu empirijsku formulu C6H12O6.

https://www.researchgate.net/profile/JoAnne_Mclaurin/publication/253257218/figure/fig2/AS:298083238858754@1448079990362/Figure-2-Structures-of-the-inositol-stereoisomers-derivatives-and-related-compounds.png

Glukoza, fruktoza i inozitol su strukturni izomeri dok su tipovi inozitola myo, scyllo, epi, allo, muco, neo, L-chiro i D-chiro stereo-izomeri?

Ime i prezime: Tomislav B.

 


Točno. Glukoza, fruktoza i inozitol međusobno su strukturni izomeri, dok su izomerni inozitoli međusobno stereoizomeri.

Stereoizomere dijelimo na dijastereizomere (ili dijastereomere) i enantiomere. D-chiro-inozitol i L-chiro-inozitol su kiralni spojevi i međusobno su enantiomeri, tj. odnose se kao predmet i njegova zrcalna slika koja se s njime ne može poklopiti. Ostali izomeri inozitola su akiralni, tj. takvi da su njihove zrcalne slike identične njima samima. Bilo koja dva izomerna inozitola, osim gore navedenoga enantiomernog para, međusobno su dijastereomeri. Primjerice, myo-inozitol i allo-inozitol su dijastereomeri; myo-inozitol i D-chiro-inozitol su također dijastereomeri (neovisno o tome što je prvi od njih akiralan, a drugi kiralan), i tako dalje za sve parove, osim za par D-chiro-inozitol i L-chiro-inozitol koji su, kao što sam već napisao, enantiomeri.

Stereokemijske odnose između spojeva navedenih u pitanju možeš si slikovito predočiti tako da si zamisliš obitelj u kojoj troje djece istih roditelja imaju svoju djecu; jedan ima kćer koja se zove glukoza, drugome se kći zove fruktoza, a treći ima devetero djece inozitolâ, od kojih su dvojica braća blizanci, pa sada možeš raspisivati tko je od djece kome bratić ili sestrična (=strukturni izomer), tko je kome brat ili sestra (stereoizomer), a tko je kome brat blizanac (enantiomer) ili brat neblizanac (dijastereomer).

Ubuduće ako ćeš u pitanju navoditi adresu neke stranice, molim te da je prije toga skratiš, npr. pomoću stranice https://tinyurl.com/ koja će ti gornju adresu pretvoriti u https://tinyurl.com/y8j9otsz jer nam ovako dugački zapisi bez razmaka, kao što možeš vidjeti, prave probleme u prikazu stranice e-škole.

Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija