Imam par pitanja u vezi jednog zadatka. Zadatak je zapravo jednostavan i razumijem na koji način bih dobila rješenje. On glasi: Uz pretpostavku da je u 1kg morske vode otopljeno 20g NaCl izračunaj pri kojoj se temperaturi počne lediti more na površini. Znam i formulu za ledište. U formuli slovo i označava broj čestica, ali nisam sigurna kako da ga odredim. I trebam li pri izračunavanju molalnosti (b) grame pretvarati u kilograme? Hvala unaprijed, lijep pozdrav.

Ime i prezime: Lara Levnaić lara.levnaic3@gmail.com

 


Slažem se da je zadatak jednostavan, samo mi nije jasno čemu pretpostavljati koliko je slana morska voda, kad je to poznat podatak: u prosjeku, svjetsko more ima 35 g solî (uglavnom NaCl) po litri vode, a ne 20 g.
Van 't Hoffov faktor, odnosno veličinu i, odredit ćeš tako da prebrojiš na koliko se iona razlaže formulska jedinka topljive tvari. U slučaju natrijevog klorida situacija je dosta jednostavna: imaš natrijeve (Na+) i kloridne (Cl) ione, dakle dvije čestice po formulskoj jedinki, što znači da je i = 2.
Općenito, i ne mora biti cijeli broj jer se pored jednostavne disocijacije soli na ione može dogoditi i to da se ioni povežu u agregate pa i bude manji od broja ionâ u formulskoj jedinki. Asocijacija u supramolekulske agregate može se dogoditi i kod molekulskih spojeva, tako da će i ovisiti o jednoj ili više konstanti ravnoteže između pojedinih molekula ili iona, njihovih agregata ili pak čestica na koje te molekule disociraju (npr. ako se radi o kiselinama).
Ako s preračunavanjem gramâ u kilograme misliš na masu natrijevog hidroksida, onda ti preračunavanje neće trebati jer vjerojatno imaš molarnu masu natrijevog klorida zadanu u g / mol. Dijeljenjem mase u gramima s molarnom masom u g / mol dobit ćeš množinu u molovima, što je točno ono što će ti trebati za računanje molalnosti. Preračunaš li prvo masu u kilograme, u računu će ti se naći: mol kg / g pa ćeš morati rezultat množiti s 1000, budući da 1 kg ima 1000 g.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija