Dobra vece! Znate li mozda odgovor na pitanje "po kojim se svojstvima srebro razlikuje od stakla"? Molim vas ako znate da odgovorite punom recenicom. Zahvaljujem!!

Ime i prezime: Joza Crncic

 


Naravno da znam po kojim se svojstvima srebro razlikuje od stakla, a siguran sam da to znaš i ti. Zamisli si da ti u jednu ruku stavim komad srebra, a u drugu ruku komad stakla, i da te pitam da mi kažeš u kojoj ruci držiš srebro, a u kojoj staklo. Što misliš, bi li znao odgovoriti? Pa naravno da bi. A kako? I zašto? Pa zato što se srebro po nekim svojstvima razlikuje od stakla. Pokušaj naglas riječima objasniti po čemu bi prepoznao srebro, a po čemu staklo. Pokušaj zamisliti kako bi to objasnio nekom djetetu koje još ne zna što je srebro, a što je staklo. E pa točno to što bi rekao tom malom djetetu, to je ono što trebaš napisati i to je odgovor na postavljeno pitanje. Počinje sa "Za razliku od stakla, srebro...", ili, "Srebro ćeš prepoznati po tome što...", "dok staklo...".

U odgovoru upotrijebi riječi i sintagme kao što su prozirno, neprozirno, metalnog sjaja, vodi električnu struju, ne vodi struju, kada se jače udari puca, krhotine su oštre i na njih se možemo porezati, kada se udari ne puca, dade se kovati i sl.

Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija