Opisite pripremu (koliko koje komponente treba izvagati odnosno pipetirati) 7L , 0.2M acetatnog pufera pri pH 4. Pk=4,76, Mr(hac)=60, Mr(nac)=82, gustoca(hac)=1.05 g/ml

Ime i prezime: Ivana Petric ipetric@hotmail.com

 


Pravo rečeno, zanimljivije bi bilo opisati kako će netko otpipetirati sedam litara pufera, negoli koliko će čega u to ići. Od poluautomatskih pipeta nikad nisam vidio nijedne koja bi išla preko 20 mL, a od onih s propipetama sumnjam da će ih puno nadmašiti 200 mL. A treba i naći laboratorij koji ima posude od preko pet litara.

Sâm zadatak, zanemari li se njegova fizička komponenta, relativno je jednostavan. Ako konačan pH treba biti 4, upotrebom Henderson-Hasselbachove jednadžbe možemo naći da će omjer natrijevog acetata i octene kiseline biti 0,1738. Iz tog omjera te ukupne koncentracije octene kiseline i acetatnih aniona mogu se izračunati potrebne mase natrijevog acetata i octene kiseline. Ako ćeš octenu kiselinu pipetirati, pomoću gustoće možeš izračunati njezin volumen.
Ako ti neki od ovih koraka predstavlja problem, potraži u arhivi pitanja koja sadrže izraze poput "hasselbach" ili "pufer", a ako ni to ne bude od pomoći, javi što te točno muči.

Priprema pufera ponešto je naporna jer za baratanje sa sedam litara tekućine treba i opreme i snage, ali svodi se na to da odvagneš natrijev acetat (17,0 g ako imaš bezvodni; ako nemaš, onda moraš masu preračunati u masu trihidrata ili što već imaš na raspolaganju), otopiš ga u oko pola litre vode i onda to razrijediš do pet ili šest litara vode. Nakon toga možeš odmjeriti octenu kiselinu (68,2 mL) i dodati oko devet desetina kiseline u otopinu natrijevog acetata, a onda, nakon što sve dobro promiješaš, izmjeriti pH otopine. Trebao bi biti nešto viši od 4,00. Ako kojim slučajem nije, slijedi ti ili korigiranje pH natrijevom lužinom, ili rad ispočetka. Ako jest, onda ćeš postupno, u malim porcijama i uz miješanje, dodavati ostatak octene kiseline, mjereći pH nakon svakog koraka, i tako dok ne bude točno 4,00. Ako ti bude trebalo još octene kiseline ili ti je ostane, morat ćeš malo korigirati ukupan volumen otopine (razrijediti ako je trebalo malo više kiseline, odnosno ne ići do sedam litara otopine ako je trebalo manje, tako da ukupna koncentracija acetatâ i octene kiseline bude 0,2 M).
A možeš i dodati svu kiselinu, izmjeriti pH i onda ga korigirati natrijevom lužinom ili klorovodičnom kiselinom te onda konačno dodati vode točno do sedam litara.

Na kraju, red je dodati da ukupan volumen neće biti jednak zbroju volumenâ vode i octene kiseline, tako da treba imati graduiranu posudu (ili, ako tako nešto postoji, odmjernu tikv(ic)u od sedam litara), a obaveza je napomenuti da s octenom kiselinom ne želiš raditi bez zaštitne opreme (kuta, rukavice, naočale) i izvan digestora.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija