Molim vas za pomoc oko ovog zadatka 1. Koliko je temperature potrebno da bi se uzorku od 150 mL vode temperatura sa 15°C povisila na 20°C. Specificni toplinski kapacitet vode je 4,18 J/K g Pitali ste odakle mi ovaj zadatak. Zadatak sam dobila u ispitu iz kemije.

Ime i prezime: Ivana Purić ivan.puric@gmail.com

 


Ovdje sam ti poručio da upute za rješavanje zadatka nađeš uz par klikova koji su te trebali dovesti ovamo, gdje imaš i formulu i prikaz kako u nju ubaciti brojke. Tvoj posao je prema tome bio da umjesto brojki iz zadatka u kojemu se grije bakar (0,385 J/gK, 50 g, 70 K) ubaciš one iz svog zadatka (koje bih uz malo računanja trebale biti: 4,18 J/gK, 150 g, 5 K). Ako ti štogod i dalje nije jasno, javi u čemu je točno problem pa da i to razjasnimo.

Što se izvora zadatka tiče, pokušaj provjeriti jesi li krivo prepisala ili zapamtila (jer trebalo bi se tražiti koliko je potrebno topline, a ne temperature), ili je nastavnik krivo zapisao zadatak (u kojem bi slučaju nastavniku trebalo skrenuti pozornost na tu grešku). Naime, kad nešto pogriješi učenik, ta je greška učenikova. Ali kad nešto pogriješi nastavnik, grešku će ponavljati cijeli razredi. Zbog toga je dosta bitno da se potonje ne ignoriraju.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija