Iznad i/ili ispod koje pH vrijednosti ce doci do denaturacije proteina za koji je poznato da u primarnoj str ima veliki broj histidinskih ostataka,a ne sadrzi znacajan broj lizinskih i argininskih ostataka, a u tercijarnoj str ima visok udio ionskih veza?

Ime i prezime: Ivana Petric ipetric@hotmail.

 


Ako su ionske veze u zadatku između protoniranog histidina i kojih god anionskih akceptora (ja bih te veze ipak radije zvao vodikovim vezama potpomognutima nabojem), onda će se tercijarna struktura raspasti kad se pH podigne preko 6,00 tj. kad histidin bude dominantno neprotoniran, a isto tako i negdje ispod pH = 3,5 jer će onda manje-više sve karboksilne skupine pobočnih lanaca biti protonirane pa vodikove veze neće biti moguće.

Nije nemoguće da nisam shvatio kud cilja autor zadatka. Ispostavi li se da se ga stvarno nisam razumio, zanimala bi me autorova logika, s naglaskom na to što mu znače ionske veze i koliko precizno misli da se može odrediti pH denaturacije nekog proteina temeljem samo njegovog sastava.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija