|
|
Utječe li ulje u prokuhanoj destiliranje vodi na brzinu korozije željeza
|
Ime i prezime:
David Grubeša
dadogrubesa@gmail.com
|
|
|
Iako apsktraktni pojmovi poput pitanjâ iz kemije nemaju miris, ovo mi miriše na eksperimente, a malo i na domaću zadaću.
Da ne nagađam dalje, evo kako ćeš samostalno odgovoriti na pitanje: uzmi dvije čaše (od kakvog god materijala), stavi u svaku po jedan čavao i onda u obje ulij prokuhane destilirane vode (destiliranu vodu možeš nabaviti u bilo kakvom dućanu, a prokuhati ju možeš i doma), tako da čavli budu posve potopljeni. Na kraju u samo jednu od njih dolij malo ulja. Time je pokus postavljen i preostaje ti još pratiti i uspoređivati što se zbiva. Preporučam promatrati čavle barem dva tjedna (osim ako već prije ne uočiš kakvu razliku), a ako nemaš toliko vremena, iskoristi svo vrijeme koje imaš. Također preporučam da pokus poslikaš odmah nakon što ga postaviš i potom svakih dan-dva. Slike su često rječitije od riječi, pogotovo u izvještajima.
Kad pokus bude gotov, moći ćeš zaključiti kako, ako ikako, ulje utječe na brzinu korozije (željeza u prokuhanoj destiliranoj vodi).
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Ivica Cvrtila
i.cvrtila@rug.nl
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|