Nabroji nekoliko tvari kojih nema u prirodi i stvorene su zahvaljujuci kemicarima

Ime i prezime: mihaela djakovic mihaeladjakovic12@gmail.com

 


Odgovorim li na ovo pitanje tako da ti nabrojim nekoliko tvari koje se prave isključvo industrijski, neću ti puno pomoći jer ćeš onda jednostavno prepisati odgovor i ne naučiti ništa. K tomu, nije ni pitanje baš najbolje sročeno. Misli li se na smjese tvari il čiste tvari? Naime, pivo, vino, rakija, konjak, viski i ina alkoholna pića sva se odreda mogu zvati tvarima, konkretno smjesama koje se u prirodi ne mogu naći (osim ako netko nije zaboravio bocu), a kemičari, ako i nisu bili prisutni u početku, danas su dosta bitni u njihovom stvaranju.
Ako se ograničimo samo na umjetne kemijske spojeve, mogu reći npr.: tetrabutilamonijev stearat, željezov(III) acetilacetonat, tetrametilurea, benzotriazolijev heksacijanoferat(II), kalijev tetrajodomerkurat(II), S-tritilcistein i ksenonov tetrafluorid te biti prilično siguran da nijednu od tih tvari ne samo da se ne može dobiti iz prirode kao takvu, nego ih se po svoj prilici nikad i nigdje neće naći ni u najmanjim količinama ni uz najbolje detekcijske metode. Međutim, čemu to?
Poanta pitanja je da pogledaš oko sebe i porazmisliš o onomu što vidiš. Od čega je napravljeno računalo na kojem radiš? Koje ćeš od tih tvari naći u prirodi, a koje ne? Ima li u prirodi željeza, bakra, plastike, silicija? Kakvih ćeš tvari naći u kuhinji? Ima li u prirodi soli, ulja, kruha (brašna, škroba), vode, drva, gume, šećera? Na neka je od tih pitanja lako (potvrdno) odgovoriti, na neka vrlo teško. Međutim, tvoj posao nije doznati npr. da se golema većina (prirodnih) elemenata u prirodi može naći u elementarnom stanju ili da se i oni koje držimo umjetnima mogu pojaviti na kraće vrijeme, npr. kad eksplodira kakva zvijezda. Drži se onih tvari za koje ćeš lako naći (ako već ne znaš) da se proizvode umjetno i vrlo ćeš vjerojatno imati dovoljno za pokriti tih nekoliko iz zadatka.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija