Postovani.mozete li mi odgovoriti kako da otopim masnocu sa stijenki pvc bacve? Tj, zapravo bi se trebao nekako otopiti gluten koji se nakupio i zalijepio na stijenke kanistera i sad se sa uobicajenim deterdzentima ne moze dobro ocistiti. Dakle koje sredstvo bi moglo otopiti gluten. Pretpostavljam da je rijec o glutenu jer je u kanisteru bilo bucino ulje. Nadam se da sam bio jasan u svezi moga pitanja. Laszlo

Ime i prezime: Laszlo halasz Halaszlaszlo1@gmail.com

 


Kako vidim po Internetu, bučino ulje spada među proizvode koje se među ostalim reklamiraju i kao bezglutenski, tako da ne bih rekao da je ono što se nataložilo na stijenkama gluten. Iako često beskrupulozna, industrija zdrave hrane (valjda) ipak ima granice u dezinformiranju svojih kupaca.
Ono što se pak nađe po znanstvenoj literaturi uglavnom se bavi time koje će se masne kiseline (u sastavu lipidâ) naći u bučinom ulju, a spominju se i tokoferoli. Ipak, ovdje nalazim da po četvrtina sastava bučinog ulja odlazi na proteine i ugljikohidrate, dok ulja čine četrdesetak posto (ostatak su voda, vlakna i minerali).
Sve u svemu, ne mogu biti siguran da nataloženi materijal jesu proteini, iako to ne mogu niti isključiti. Kako nema puno smisla baviti se kemijskom analizom nečega čega se samo treba ukloniti, predložio bih ovakov eksperimentalni pristup čišćenju. Ako klasični deterdženti ne rade, ja bih u bačvu prvo uz njih dodao i natrijeve lužine, za slučaj da mastî ima previše da bi se dale ukloniti sâmim deterdžentima. Idealno, sve skupa bi trebalo biti vruće, tako da hidroliza ide brže. Jake lužine inače polako razlažu i proteine, tako da bi pristup mogao djelovati neovisno o tomu što je talog.
Ako ni vruća lužnata otopina ne bude djelovala, pokušao bih dijametralno suprotno: s klorovodičnom kiselinom (ali bez deterdženata). Ona sigurno neće napraviti ništa mastima i uljima, ali proteine bi trebala razlagati brže nego lužina. I opet, ako bude vruća, sve bi skupa trebalo ići brže.
I vruća lužina i vruća kiselina tvari su koje će sasvim pristojno razoriti kožu, tako da prije eksperimentiranja treba porazmisliti o tomu kako se ne politi istima (pa čak ni ako su hladne). Možda bi najjednostavnije bilo u bačvu uliti hladne lužine ili kiseline, a onda na to dodati još toliko vrele vode, a dalje miješati, strugati, potresati ili što već s bačvom.
Ne mogu jamčiti da će ovo raditi, a ne znam ni postoji li uopće jednostavan način, osim grube sile, da se ukloni talog bučinog ulja. Pored toga, ako kiselina ili lužina i može ukloniti talog, pitanje je koliko vrijedi bačva, odnosno je li jeftinije nabaviti novu bačvu, ili kupovati što god da ju može očistiti. Ipak, rekao bih da vrijedi barem pokušati.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija