Pozdrav Mozete li mi objasniti djelovanje enzima kao katalizatora biokemijskih reakcija i hidrolizu sode bikarbone

Ime i prezime: Marija Kokir marijakokir19@gmail.com

 


Enzimi jesu katalizatori, s tim da reakcije ne moraju biti biokemijske, tako da mi prvi dio pitanja nije baš najjasniji. Zanima li te kako općenito djeluju enzimi, odgovor je isti kao i na pitanje kako djeluju katalizatori: stvaranjem reaktivnijih međuprodukata (bilo kovalentnim, bilo supramolekulskim putem) snižavaju energiju aktivacije (što može uključivati i promjenu reakcijskog mehanizma) i time ubrzavaju reakcije. Ono što je specifično za biokatalizatore je to da su obično daleko efikasniji od onih iz neživog svijeta, a k tomu kataliziraju daleko specifičnije reakcije. Ubrzanja koja postižu biokatalizatori obično su od nekoliko redova veličine, dok specifičnost ne samo da nadilazi tipove reakcija, nego često znači i da će neki enzim katalizirati reakcije samo jednog ili nekoliko srodnih spojeva. Razlog takovoj efikasnosti i specifičnosti leži u građi enzimâ. Budući proteinima, enzimi imaju u sebi od nekoliko desetaka do nekoliko stotina, ili čak tisuća aminokiselina (izuzetak su, jasno, ribozimi, građeni od ribonukleotidâ, a ne treba zaboraviti ni to da mnogi enzimi sadrže i neproteinske dijelove), obično smotanih u klupko na čijem se jednom rubu nalazi utor u koji mogu zaći kojekakve molekule. Međutim, milijuni godina evolucije doveli su do toga da svaki taj utor (aktivno mjesto enzima) ima oblik i raspored nabojâ podešene za točno određene vrsti molekula. Kad upadnu u aktivno mjesto, tim će se točno određenim vrstama molekula na točno određenim dijelovima događati točno određene promjene, tako da u nekom organizmu svaka vrsta enzimâ radi nešto drugo.

Što se tiče sode bikarbone, ona ne hidrolizira. Stabilna je i suha i otopljena u vodi, što ne treba posebno objašnjavati jer se radi o jednostavnoj i lako provjerljivoj činjenici. Ako te zapravo zanima zašto je otopina sode bikarbone blago lužnata, odgovor leži u bazičnosti hidrogenkarbonatnog aniona, što je pak posljedicom toga što je ugljična kiselina slaba.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija