|
![](../grafika/lin_pitanje.gif) |
Koji je razlog učestale prisutnosti dietil-etera u skoro svim nukleofilnim adicijama i supstitucijama?
Hvala!
|
Ime i prezime:
Stjepan Dolić
dolicstjepan@gmail.com
|
![](../grafika/lin_odgovor.gif) |
![](../grafika/blind.gif) |
Ako misliš na dietilni eter kao otapalo, glavni razlozi česte njegove upotrebe su široka dostupnost, nemješljivost s vodom, tako da se reakcijske smjese lako mogu ekstrahirati (bilo da se izvuče produkt, bilo da se uklone nusprodukti), i lako uklanjanje po završetku postupka, budući da ima vrlo nisko vrelište.
Ako misliš na što drugo, a ti se javi opet.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Ivica Cvrtila
i.cvrtila@rug.nl
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
![](../grafika/lin_vipitate_up.gif) ![](../grafika/lin_vipitate_6.gif) |
|