Možete li mi pokazati Aluminijev klorid ionskom vezom?

Ime i prezime: Pavle Idžojtić

 


Ovo je pitanje trivijalno samo na prvi pogled i jao onomu tko misli da treba samo nacrtati Al3+, a oko njega tri puta Cl. Ali još više jao (jaojnije?) onima kojima takav netko drži nastavu kemije.

Iako to nije jako bitno, spomenut ću prvo da se aluminijev klorid piše malim početnim slovom, baš kao i svako drugo sustavno ili trivijalno ime kemijskog spoja. Jer kad ne bih to spomenuo, mogao bi netko pomisliti da je u redu staviti veliko početno slovo.

Nakon toga mogu na iduću razmjerno nebitnu opasku. Kemijski spojevi tj. njihov sastav ne prikazuju se vezama, nego formulama. Laicima možda tvoje pitanje zvuči kemijski, ali u suštini ono je jednako besmisleno kao i da te netko zamoli da prikažeš auto benzinskim motorom. Ili kuću termoizolacijom. Dakle, ako te netko zamoli da prikažeš aluminijev klorid, a ti napiši AlCl3. Kaže li ti ta osoba da to ne valja, a ti pitaj što točno želi.
Ako ta osoba objasni da želi vidjeti prikaz aluminijevog klorida u kojemu se vide ionske veze, možeš odmah reći da ionske veze nisu prostorno usmjerene, tako da ih nema smisla prikazivati onako kako se prikazuju kovalentne veze. Ono što određuje strukturu ionskih tvari jesu stehiometrija i odnos veličina iona. A kad se radi o strukturama ionskih tvari, onda nema smisla crtati formulske jedinke, već jedinične ćelije. Struktura krutog aluminijevog klorida dovoljno je pak kompleksna da ju ima smisla znati napamet samo ako se baviš kemijom čvrstog stanja.
Međutim, muke s ovim pitanjem tu nisu gotove. Naime, u aluminijevom kloridu uopće nema ionskih veza! Plinoviti i tekući aluminijev klorid građeni su od molekula (u tekućini Al2Cl6, a u plinu i AlCl3), dok je kruti aluminijev klorid kovalentni polimer s vrlo polarnim vezama.
Ionski karakter aluminijevog klorida pokazuje se tek kad ga otopiš u vodi. Tamo će se krutina hidratirati pa ćeš u otopini imati heksaakvaaluminijeve katione ([Al(H2O)6]3+) i kloridne anione. Međutim, u vodenim otopinama opet nema ionskih veza. Tamo je na djelu supramolekulska kemija.

Sve u svemu, kratak put do rješenja ovog problema spomenuo sam odmah na početku. Ako oko svakog kloridnog aniona docrtaš još i četiri elektronska para (kako to već ide s Lewisovom simbolikom), većina će nastavnikâ kemije biti savršeno zadovoljna. Dulji put, koji sam opisao u nastavku, vjerojatno uključuje rušenje autoriteta i najvjerojatnije neće donijeti neke koristi, osim možda zavodljivog osjećaja bivanja na pravoj strani.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija