Kako odrediti kiselost nekog spoja? I možete li mi protumačiti induktivni utjecaj i zašto kod npr.nitriranja fenola nastaje više orto i para supstituenata?

Ime i prezime: Ivana mlinaric Mlina@gmail.com

 


Možda ne bi bilo zgorega da ista pitanja ne postavljaš više od jednom.

Induktivni utjecaj je naziv za ono što (naj)elektronegativni(ji) atomi čine svima ostalima s kojima su direktno ili posredno povezani. Npr. ako u nekoj molekuli imaš atom kisika, prvi atom(i) do njega bit će ponešto pozitivno nabijen(i), a oni jednu vezu dalje također, samo manje. Induktivni efekt preko tri veze već je poprilično neznatan, s tim da u aromatskim sustavima rezonancija znade rasporediti manjak elektronâ i preko više veza.

Nitriranje fenola nije baš tako jednostavno kao što se često crta jer dušična kiselina istovremeno može i oksidirati fenol, uslijed čega će pored nitrofenolâ nastati i kojekakvi polimeri.
Što se tiče usmjeravanja elektrofilâ, sve što trebaš je znati kako izgledaju rezonancijske strukture fenola ili fenoksidnog aniona. Elektrofil će biti privučen negativnim nabojem, tako da će produkti elektrofilne supstitucije na tim pozicijama dominirati.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija