kako dijelimo lipide te sto im je slicno a sto razlicito? ako mi mozete objasniti reaktivnost karboksilnih kiselina i njenih derivata lp

Ime i prezime: Ivana Mlinaric mlina@gmail.com

 


U one dane kad sam trebao položiti ispit iz biokemije, zavukao bih se počesto u knjižnicu, otvorio Lehningerovu biokemiju i onda nad njom uglavnom drijemao.

Knjiga je inače vrlo zanimljiva za čitanje, ali nije katastrofa ni ako uzmeš Stryerov udžbenik, ili što god da ti dođe pod ruku. Ako ti se baš ne da, ili s knjigom zaspiš i prije nego ja (ono malo budnog vremena ipak mi je bilo dostatno da prođem), onda ćeš osnovne informacije lako skupiti i na Wikipediji. Nadam se da je očito da trebaš upisati "lipid" u tražilicu engleske Wikipedije.

Usput budi rečeno, pitanje ti je logički defektno: lipidi su lipidi upravo zato što imaju nešto zajedničko (masni su svi odreda), dok ih dijelimo temeljem njihovih razlika. Te su razlike mahom strukturne: steroidi imaju karakteristične srasle prstenove, masne kiseline duge ugljikovodične lance, glicerolipidi su esteri glicerola i masnih kiselina (jedne, dvije ili tri), (glicero)fosfolipidi na jednoj hidroksilnoj grupi glicerola imaju esterski povezanu fosfornu kiselinu, sfingolipidi potječu od serina i ima ih svakakvih, prenolni lipidi su po strukturi terpeni, saharolipidi, očito, imaju u sebi i šećere i masne kiseline, dok poliketidi nastaju polikondenzacijom malonilnog koenzima A.
Svaka od tih grupa može se podijeliti u podgrupe, a barem neke od njih mogu se i dalje dijeliti.

Što se tiče drugog pitanja (vrlo sličnog prethodnom koje si postavila), stvar je dosta jednostavna. Sve se vrti oko karbonilnog ugljikovog atoma, koji je meta nukleofilâ te podliježe i adicijama i supstitucijama. Koje god reakcije bile u pitanju, ići će to lakše, što je ugljikov atom siromašniji elektronima (odnosno bogatiji pozitivnim nabojem). To pak znači da će karbonilni spojevi biti to reaktivniji, što su na karbonilnoj grupi elektronegativniji supstituenti (a prolaze i aromatski, ako su alternativa alifatski).

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija