|
|
Kako bi se najlakse moga odvojit glukoza, saharoza i fruktoza?
|
Ime i prezime:
Marija Ivanec
marijam4m4@gmail.com
|
|
|
Vrlo brzim guglanjem našao sam da se odvajanje glukoze i fruktoze može izvesti pomoću sulfonatnih kationskih izmjenjivača i kondenzacijskih reakcija, zatim kristalizacijom iz pothlađene koncentrirane otopine i konačno pomoću razdjeljivanja između dvaju otapala koja postaju nemješljiva kad je u njima otopljeno puno šećerâ. Također može poslužiti i kromatografija, pogotovo ako u smjesi ima još tvarî.
Postupak koji ćeš primijeniti ovisi pak jako o tomu što imaš i što želiš postići. Primjerice, ako želiš razdvojiti glavne sastojke meda, pothlađivanjem ćeš kad-tad dobiti kristale glukoze, dok će u tekućoj fazi zaostati većina fruktoze. Na taj način sigurno iz meda možeš izvući dobar dio glukoze, a vjerojatno se poslije može smisliti i nešto da se iz ostatka iskristalizira i sad dominantna fruktoza. Saharozu pak iz meda nećeš dobiti jer je ima prilično malo.
Ako pak želiš dobiti čistu glukozu, saharozu i fruktozu, onda se uopće nema smisla baviti razdvajanjem meda ili koje god smjese svih triju šećera jer se svaki od njih može dobiti i kao čista tvar, iz izvorâ u kojima dominira u kojima dominira upravo taj saharid. Za saharozu imaš šećernu trsku ili repu, glukoza se može dobiti hidrolizom škroba (polimera glukoze), a fruktoza hidrolizom inulina (polimera fruktoze).
Ako ti je pak kakav zlobnik dao vrećicu bijelog praha i zadatak da smjesu razdvojiš na tri saharida, onda ti slijedi dosta posla. Neki su ljudi na tomu vjerojatno uspjeli i doktorirati.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Ivica Cvrtila
i.cvrtila@rug.nl
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|