|
|
Predloži postupke za odjeljivanje pojedinih sastojaka iz sljedećih smjesa.
a) jod i kuhinjska sol
b) voda i sumpor
c) kuhinjska sol i voda
d) voda, alkohol i školska kreda
e) strugotine bakra i čelika
f) kuhinjska sol, kreda i voda.
Hvala!
|
Ime i prezime:
Ana
annateaa@gmail.com
|
|
|
Ja bih koristio filtraciju, magnet, destilaciju i sublimaciju, ne nužno tim redom, a u dva slučaja i neke njihove kombinacije.
Ako ne znaš kako i zašto ih rasporediti, evo još nekoliko korisnih pitanja.
Što se zbiva s jodom kad se zagrije, a što s natrijevim kloridom?
Otapa li se sumpor u vodi? Kako ukloniti krute čestice iz neke tekućine?
Otapa li se kuhinjska sol u vodi? Koliko je vrelište vode, a koliko kuhinjske soli?
Otapa li se kreda u rakiji ili kojoj već smjesi vode i alkohola? Kako se odnose vrelišta vode i alkohola?
Koje svojstvo izdvaja željezo (kao i njegovu rudu magnetit) od većine ostalih metala?
Otapaju li se kreda i kuhinjska sol u vodi? U kakvom su agregacijskom stanju kreda i kuhinjska sol kod vrelišta vode?
Na kraju moram dodati još jednu informaciju, vezanu za potencijalnu intelektualnu insuficijenciju autora zadatka. Vodu i alkohol nije moguće posve razdvojiti fizikalnim metodama. Destilacijom se može dobiti najviše 96 %-tni alkohol, dok se ostatak vode može ukloniti npr. iskuhavanjem s kalcijevim oksidom, dakle kemijskim putem.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Ivica Cvrtila
i.cvrtila@rug.nl
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|