Predloži postupke za odjeljivanje pojedinih sastojaka iz sljedećih smjesa. a) jod i kuhinjska sol b) voda i sumpor c) kuhinjska sol i voda d) voda, alkohol i školska kreda e) strugotine bakra i čelika f) kuhinjska sol, kreda i voda. Hvala!

Ime i prezime: Ana annateaa@gmail.com

 


Ja bih koristio filtraciju, magnet, destilaciju i sublimaciju, ne nužno tim redom, a u dva slučaja i neke njihove kombinacije.

Ako ne znaš kako i zašto ih rasporediti, evo još nekoliko korisnih pitanja.

Što se zbiva s jodom kad se zagrije, a što s natrijevim kloridom?
Otapa li se sumpor u vodi? Kako ukloniti krute čestice iz neke tekućine?
Otapa li se kuhinjska sol u vodi? Koliko je vrelište vode, a koliko kuhinjske soli?
Otapa li se kreda u rakiji ili kojoj već smjesi vode i alkohola? Kako se odnose vrelišta vode i alkohola?
Koje svojstvo izdvaja željezo (kao i njegovu rudu magnetit) od većine ostalih metala?
Otapaju li se kreda i kuhinjska sol u vodi? U kakvom su agregacijskom stanju kreda i kuhinjska sol kod vrelišta vode?

Na kraju moram dodati još jednu informaciju, vezanu za potencijalnu intelektualnu insuficijenciju autora zadatka. Vodu i alkohol nije moguće posve razdvojiti fizikalnim metodama. Destilacijom se može dobiti najviše 96 %-tni alkohol, dok se ostatak vode može ukloniti npr. iskuhavanjem s kalcijevim oksidom, dakle kemijskim putem.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija