1.Koje polisaharide nazivamo skladišnim ugljikohidratimai zašto? 2.Gdje se zbiva hidroliza škroba u čovjekovu tijelu? 3. Zašto se sportašima prije napornih treninga preporučuje uzimanje namirnica koje su bogate složenim ugljikohidratima, a ne izravno uzimanje fruktoze i glukoze? 4. Koje su glavne prirodne sirovine za dobivanje saharpze? 5.Kemijskom jednadžbom prikaži hidrolizu saharoze uzakiseljenoj otopini ako znaš da je drugi monosaharid u sastavu tog šećera fruktoza.

Ime i prezime: ANA ŠUPERBA anasuperba2003@gmail.com

 


1. Skladišnim ugljikohidratima nazivamo one polisaharide u koje živa bića pohranjuju energiju. Za njih je karakteristično da su lako razgradivi, tako da se energija u slučaju potrebe brzo može izvući van. Jednog od njih spominješ u idućem pitanju, a drugi najpoznatiji imaš u mišićima.

2. Hidrolizu škroba počinjemo u ustima, a dovršavamo u želucu.

3. Moguće savjet ima veze s time koliko se brzo što probavljuje. Ipak, bio bih krajnje oprezan kad je riječ o nutricionističkim savjetima jer se dosta brzo i dosta drastično mijenjaju.

4. Saharoza je isto što i kuhinjski šećer. Ako tražiš biljke iz kojih se najčešće dobiva šećer, naći ćeš izvore saharoze. Obje u nazivu imaju riječ "šećerna".

5. Jednadžba je suprotna onoj iz ovog zadatka. Ako ti trebaju strukturne formule sudionikâ reakcije, pogledaj i na poveznice u odgovoru.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija