|
|
1.Koje polisaharide nazivamo skladišnim ugljikohidratimai zašto?
2.Gdje se zbiva hidroliza škroba u čovjekovu tijelu?
3. Zašto se sportašima prije napornih treninga preporučuje uzimanje namirnica koje su bogate složenim ugljikohidratima, a ne izravno uzimanje fruktoze i glukoze?
4. Koje su glavne prirodne sirovine za dobivanje saharpze?
5.Kemijskom jednadžbom prikaži hidrolizu saharoze uzakiseljenoj otopini ako znaš da je drugi monosaharid u sastavu tog šećera fruktoza.
|
Ime i prezime:
ANA ŠUPERBA
anasuperba2003@gmail.com
|
|
|
1. Skladišnim ugljikohidratima nazivamo one polisaharide u koje živa bića pohranjuju energiju. Za njih je karakteristično da su lako razgradivi, tako da se energija u slučaju potrebe brzo može izvući van. Jednog od njih spominješ u idućem pitanju, a drugi najpoznatiji imaš u mišićima.
2. Hidrolizu škroba počinjemo u ustima, a dovršavamo u želucu.
3. Moguće savjet ima veze s time koliko se brzo što probavljuje. Ipak, bio bih krajnje oprezan kad je riječ o nutricionističkim savjetima jer se dosta brzo i dosta drastično mijenjaju.
4. Saharoza je isto što i kuhinjski šećer. Ako tražiš biljke iz kojih se najčešće dobiva šećer, naći ćeš izvore saharoze. Obje u nazivu imaju riječ "šećerna".
5. Jednadžba je suprotna onoj iz ovog zadatka. Ako ti trebaju strukturne formule sudionikâ reakcije, pogledaj i na poveznice u odgovoru.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Ivica Cvrtila
i.cvrtila@rug.nl
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|