Dobar dan, zanima me je li postoji način predviđanja koji će plin bit topljiviji u vodi pri ISTOM tlaku i temperaturi? Razumijem henrijev zakon i kako se mijenja topljivost plina s promjenom temp i tlaka ali me uvijek zanimalo npr kako cemo znati da je O2 topljiviji u vodi od h2 i He, a npr CO2 je topljiviji od O2 ?

Ime i prezime: Valerija Šantić valerija1324@net.hr

 


Vjerojatno su se već računalni kemičari pozabavili i tim pitanjem, ali pretpostavljam da tebe zanima kako usporediti topljivost plinova samo gledajući im formule, tako da te radije neću zasipavati znanstvenim radovima o tomu.
Jedan način verbalne procjene topljivosti ide kroz pitanja:
Reagira li plin s vodom? Ako reagira, vjerojatno je vrlo topljiv u vodi. Ako ne, možeš na sljedeće pitanje.
Može li plin tvoriti (jake) vodikove veze? Ako da, opet imamo plin vrlo topljiv u vodi. Ako ne, prelazimo na slabo topljive plinove i sljedeće pitanje.
Jesu li molekule plina polarne?
Postoje li u molekulama plina polarne veze?
Jesu li molekule plina (relativno) velike?
Sadrže li molekule plina barem neke (relativno) velike atome?
Zadnja pitanja su više finese, ali odgovori čine razliku. Ako su sustavno negativni, vjerojatno imaš vodik ili helij, plinove koji su među najslabije topljivima u vodi (možda i najnetopljiviji, ali nisam gledao podatke za sve poznate plinove pa ne mogu tvrditi).

Sva pitanja osim onog prvog ciljaju na međumolekulske interakcije koje se mogu uspostaviti između molekula plina i vode. O njima smo ovdje već puno pisali, tako da pomoću tražilice i izrazâ poput "london", "disperzijsk", "waals" ili "međumolekulsk" možeš naći podosta tekstova koji se bave tom tematikom.

Usput da dometnem, na slično pitanje, samo konkretnije, nedavno sam odgovorio ovdje.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija