|
|
Imam više pitanja.
1) Navedi uvjete koji nepovoljno utječu na djelovanje enzima.
2) Imenuj i strukturnom formulom prikaži vezu kojom se aminokiseline povezuju u proteine.
3) Zašto se infuzijom bolesnicima daje otopina glukoze, a ne saharoze? Obrazloži odgovor!
4) Hoće li se na zraku prije "pokvariti" mast ili ulje? Obrazloži odgovor!
Hvala unaprijed!
|
Ime i prezime:
Doroteja Pavić
doricapavic@gmail.com
|
|
|
Enzimi su osjetljiva bića i funkcioniraju samo u pravom otapalu prave kiselosti i pri pravoj temperaturi. Također, "pokvariti" ih može i prevelika ili premala ionska jakost, kao i prisustvo tvarî koje se za njih vežu, bilo specifično (kao inhibitori) ili nespecifično (kao denaturanti).
Da ne pišem opet što je to -CONH-, možeš pogledati ovdje ili ovdje te kliknuti na poveznice u tim odgovorima.
Šećer koji je prisutan u krvi je glukoza, a ne saharoza. Nije mi jasno što tu treba dodatno obrazlagati. Eventualno možeš dometnuti da enzimi koji cijepaju saharozu na glukozu i fruktozu nisu prisutni u krvi.
Nezasićene masne kiseline, reaktivnije od zasićenih, prisutnije su u uljima, negoli u mastima. Pored toga, ako je kemijski sastav neke krutine i tekućine vrlo sličan, tekućina će vjerojatno biti reaktivnija. Nadam se da će ti te informacije pomoći da se domisliš odgovoru.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Ivica Cvrtila
i.cvrtila@rug.nl
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|