Imam više pitanja. 1) Navedi uvjete koji nepovoljno utječu na djelovanje enzima. 2) Imenuj i strukturnom formulom prikaži vezu kojom se aminokiseline povezuju u proteine. 3) Zašto se infuzijom bolesnicima daje otopina glukoze, a ne saharoze? Obrazloži odgovor! 4) Hoće li se na zraku prije "pokvariti" mast ili ulje? Obrazloži odgovor! Hvala unaprijed!

Ime i prezime: Doroteja Pavić doricapavic@gmail.com

 


Enzimi su osjetljiva bića i funkcioniraju samo u pravom otapalu prave kiselosti i pri pravoj temperaturi. Također, "pokvariti" ih može i prevelika ili premala ionska jakost, kao i prisustvo tvarî koje se za njih vežu, bilo specifično (kao inhibitori) ili nespecifično (kao denaturanti).

Da ne pišem opet što je to -CONH-, možeš pogledati ovdje ili ovdje te kliknuti na poveznice u tim odgovorima.

Šećer koji je prisutan u krvi je glukoza, a ne saharoza. Nije mi jasno što tu treba dodatno obrazlagati. Eventualno možeš dometnuti da enzimi koji cijepaju saharozu na glukozu i fruktozu nisu prisutni u krvi.

Nezasićene masne kiseline, reaktivnije od zasićenih, prisutnije su u uljima, negoli u mastima. Pored toga, ako je kemijski sastav neke krutine i tekućine vrlo sličan, tekućina će vjerojatno biti reaktivnija. Nadam se da će ti te informacije pomoći da se domisliš odgovoru.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija