|
|
Molila bi vas da mi pomognete sa sljedećim problemom.
Naime, zagrijavamo običnu vodu i posoljenu vodu. Pod istim uvjetima. Koja će provrijeti prije. Znam da posoljena voda ima viši tlak para zbog soli u sebi, ne znači li to da će ona prije dostići temperaturu vrenja, jer podatci kažu da će prije provrijeti obična voda, pa sam zbunjena.
|
Ime i prezime:
Sanja Mesić
sanja.mesic@gmail.com
|
|
|
Pitanje bi bilo puno jednostavnije da umjesto "prije" piše "pri nižoj temperaturi". Naime, kad korigiramo zabludu u koju si upala - vodene otopine imaju niži, a ne viši tlak para (kako to lijepo opisuje Raoultov zakon) - stvar je jednostavna: vodena otopina soli imat će niži tlak para negoli čista voda pri istoj temperaturi, iz čega se dade zaključiti i da će uzavrijeti pri višoj temperaturi.
Međutim, riječ "prije" odnosi se na vrijeme, a to znači da je u priču uključena i brzina zagrijavanja, a to je pak sve samo ne trivijalna stvar (što lijepo ilustrira Mpembin efekt). Sol otopljena u vodi utječe na njezinu toplinsku vodljivost, što direktno utječe na brzinu grijanja. Također, ona utječe i na viskoznost i gustoću, što pak utječe na konvekcijske struje, koje su opet vrlo bitne za to koliko će se brzo uzorak vode grijati.
Iako je moguće da je odgovor i dalje trivijalan tj. da će čista voda uzavrijeti i prije, a ne samo pri višoj temperaturu, ne bih za to dao ruku u vodu, barem ne ako je voda nad vatrom.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Ivica Cvrtila
i.cvrtila@rug.nl
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|