Trebala bih pomoć oko 2 zadatka: 1)Koliku masu octene kiseline treba dodati jednoj litri otopine natrijeva acetata koncentracije 0,1 mol/L da bi postala neutralna? pKa(octena kiselina)=4,75 2)Izračunajte pH i pOH otopine koja je nastala miješanjem jednakih volumena otopina sumporne kiseline konc.0,1 mol/L i natrijeva hidroksida konc. 0,3 mol/L. Hvala!

Ime i prezime: Anamaria Vidović avidovic98@gmail.com

 


Baš kao i Mario, i ti za prvi zadatak trebaš Henderson-Hasselbachovu jednadžbu, a nakon što primijeniš srodnu logiku (morat ćeš ipak računati potreban omjer protonirane i deprotonirane octene kiseline), morat ćeš potražiti koliki je volumen otopine.
Usput budi rečeno, pufer čiji je pH dvije jedinice daleko od vrijednosti pKa polazne kiseline praktički je beskoristan jer mu je kapacitet za isto toliko redova manji od koncentracije. A pitanje je i kako točno pripraviti takvu otopinu jer se pH mijenja dosta brzo jednom kad se udaljiš od pKa polazne kiseline.

U drugom zadatku trebaš znati da sumporna kiselina treba dvostruko više natrijeve lužine da se neutralizira. Kako lužine ima triput više, možeš i napamet zaključiti da će ostati jedna trećina polazne koncentracije, koja će se k tomu prepoloviti zbog miješanja s istim volumenom sumporne kiseline. Konačna koncentracija hidroksidnih aniona ista je kao i konačna koncentracija natrijevog hidroksida, a negativan logaritam njezine brojčane vrijednosti (u mol/L) bit će pOH. Oduzmeš li pOH od 14, dobit ćeš pH.

Hrpicu srodnih zadataka naći ćeš potražiš li ostala pitanja koja sadrže izraz "pH".

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija