Dobar dan! Imam jedno pitanje za analitičku kemiju, gradivo je volumetrija. Pitanje glasi: "Na čemu se temelji reakcija HCl i Na2CO3?" Jednadžbu kemijske reakcije znam, ali ne mogu nigdje naći na čemu se temelji iako pretpostavljam da je odgovor da se navedena reakcija temelji na reakciji neutralizacije. Hvala na odgovoru!

Ime i prezime: Medina Dedić meddie.102@gmail.com

 


Pitanje je tako divno postavljeno, da bi na njega najbolje bilo odgovoriti: "Na vjekovnoj težnji hrvatskog naroda za vlastitom državom.", ili nekom drugom rečenicom srodne smislenosti.

Pravo je pitanje na čemu se temelji to pitanje. Možda na nepoznavanju kemije, možda na uraslosti u šablone i učenje napamet, a možda na vjekovnoj težnji nastavnog kadra da postavlja pitanja na koja ni sami ne bi znali odgovoriti.

A sad da pokušam razmrsiti beznadno jednostavnu situaciju.

Klorovodična kiselina reagira s natrijevim karbonatom jer je karbonatni anion jaka baza, a klorovodična kiselina jaka kiselina. Reakciju možeš gledati kao kiselinsko-baznu, odnosno kao hidroniranje, jer će hidroni završiti na karbonatnim anionima, prevodeći ih tako u ugljičnu kiselinu, odnosno u ugljikov dioksid. Isto tako, možeš ju gledati i kao istiskivanje slabije kiseline jačom jer je to ono što se u konačnici zbiva: djelovanjem klorovodične kiseline na natrijev karbonat nastali su natrijev klorid i ugljikov dioksid. No, ti pogledi na reakciju nisu ono na čemu se ona temelji tj. zbog čega se događa. Razlog sam opisao u prvoj rečenici ovog pasusa. Eventualno bi se moglo pitati zašto je klorovodična kiselina jaka, a ugljična slaba. O tomu sam nešto malo napisao ovdje. Više bi možda bilo i previše.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija