Pozdrav, mozete li mi poredati ugljikovodike, alkohole, aldehide, estere, karboksilne kiseline, masti po temperaturi vrelista i topljivosti? Unaprijed hvala

Ime i prezime: Darija Ćorić daki-98hr@hotmail.com

 


To ne može nitko, pa tako ni mi.

Svaka od tih grupa spojeva toliko je raznolika unutar sebe, da se s drugima ne može općenito uspoređivati. To što za topljivosti nisi spomenula otapalo zadatak ne otežava samo zato što je već ionako neizvediv.
Ono što se može je npr. uzeti grupu spojeva koji bi imali jedan zajednički komad, dok bi drugi varirao, pa ih onda usporediti. Npr. kad bih kao zajednički dio uzeo benzen, alkane bi mogao predstavljati toluen, alkohole benzilni alkohol, aldehide benzaldehid, estere metilni benzoat, karboksilne kiseline benzojeva kiselina, dok bi masti, uslijed svoje strukturalne bezbenzeničnosti, bile bez predstavnika. Vrelišta i topljivosti tih spojeva u vodi naći ćeš u pripadnim vikipedijskim člancima pa ih onda možeš i usporediti. Slično bi se moglo usporediti i npr. etan, etanol, etanal, metilni acetat i octenu kiselinu (dok bi masti opet ostale bez predstavnika), ili propan, propan-1-ol, propanal, metilni propanoat i propansku kiselinu.
Uglavnom, predložio bih ti da si napraviš tablicu sa svim spomenutim spojevima (masti prekrižiš (kako se čini, vrelišta im i nisu poznata, jamačno jer se pri visokim temperaturama raspadnu)) i popuniš ju s vrelištima i topljivostima u vodi (koliko ih se već nađe s Wikipedije ili pomoću Googlea). Nakon toga možeš uspoređivati brojke i vidjeti postoji li kakav trend. Ja sam za prve dvije grupe našao nešto zanimljivo, tako da je vjerojatno da ti posao neće biti uzaludan.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija