Kako objasniti da otopina klorovodika (HCl) koja se sastoji od vodikovih iona H+ i kloridnih iona CL- razara tkivo, dok je s druge strane, H+ ion istovremeno prisutan u ugljičnoj kiselini (npr. u gaziranim pićima) i octenoj kiselini, a CL- ion o otopini kuhinske soli (NaCl) ?

Ime i prezime: Tomislav B.

 


Još je Paracelsus govorio da je ono što čini otrov njegova doza. To je, doduše, iskoristio da bi svoje pacijente "liječio" živinim preparatima, tako da tvrdnju ne treba baš općenito primjenjivati, već samo imati na umu da će pretjerani unos bilo koje tvari na ovaj ili onaj način biti (o)trovanje, dok se neki (ali ne svi) otrovi u manjim količinama mogu koristiti kao lijekovi (ili kozmetika, u slučaju botulina).

Klorovodična kiselina je za nekoliko redova veličine jača od octene i ugljične, tako da će otopine iste koncentracije, uslijed različitih kiselosti, dosta različito djelovati na živa tkiva. Klorovodična kiselina će ih polako razoriti, a octena i ugljična baš i ne. Doduše, metneš li komadić mesa u octenu esenciju, teško da će ostati u izvornom stanju.
Kloridni ioni ne razaraju tkivo, ali njihova je koncetracija svejedno vrlo bitna za funkcioniranje organizma, budući da sudjeluju u održavanju stalnog osmotskog tlaka i normalnom funkcioniranju staničnog metabolizma. Zbog toga ni kuhinjska sol nije baš zanemariva. I premali i preveliki unos škode organizmu te ga na dulje staze mogu ubiti.

Usput budi rečeno, klorovodična kiselina prirodno je prisutna u našem želucu.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija