Zašto se berilijev izotop berilij-8 raspada na dva helija-4, iako je energija vezanja (računata po modelu kapljice) za Be-8 veća od He-4? Energija vezanja je po definiciji energija koju je potrebno uložiti da se jezgra rastavi na pojedinačne protone i neutrone? Zašto onda energija vezanja jednog protona ili neutrona (računata po modelu kapljice) ne iznosi 1 ?

Ime i prezime: Tomislav B.

 


Iz podataka odavde i odavde nalazim da energija vezanja za berilij-8 iznosi 56,499508 MeV, a za helij-4 28,295673 MeV. Kako će se jezgra berilija-8 raspasti na dvije jezgre helija-4, to potonju energiju za usporedbu treba udvostručiti. 56,499508 MeV dosta je očito manje od 2 ∙ 28,295673 MeV, što će reći da za rastavljanje dviju jezgri helija-4 na nukleone treba više energije, negoli za rastavljanje jezgre berilija-8. Drugim riječima, dvije jezgre helija-4 stabilnije su od jedne jezgre berilija-8. A to pak znači da nas nipošto ne bi trebalo čuditi to što se berilij-8 raspada na helij-4, k tomu tako brzo da mu se vrijeme poluraspada mjeri u atosekundama. Čudno bi bilo da se helioni-4 spontano spajaju u berilione-8, koji su od njih bogatiji energijom.

Za drugo (tj. treće pitanje, ako brojim upitnike) nisam siguran što znači, tako da se jedino mogu nadati da sam ga nekim slučajem pokrio još u prethodnom odlomku.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija