Jesu li orbite i orbitale ista stvar.

Ime i prezime: Pavao pavao@gmail.com

 


Orbite i orbitale imaju dosta toga zajedničkog. I jedne i druge po naravi su matematičke funkcije koje opisuju položaj nečega u odnosu na nešto. K tomu, oba slučaja ti položaji imaju veze s kružnicama ili elipsama.
Međutim, sustavi na koje se one odnose razmjerima se razlikuju za preko dvadeset redova veličine, a također i po svojoj fizikalnoj naravi. Orbite opisuju kako se kreću nebeska tijela i po naravi su elipse promjerâ po nekoliko stotina milijuna kilometara. Orbitale pak opisuju bivanje elektronâ oko jedne ili više atomskih jezgara, što se zbiva u prostorima od po nekoliko desetaka do stotina nanometara. Također, orbitale nisu elipse, nego kompleksne funkcije bez direktnog fizikalnog značenja, čiji kvadrati određuju vjerojatnost nalaženja elektronâ u prostoru. Nešto više o tomu što su orbitale možeš naći ovdje i ovdje te ako u tražilicu E-škole upišeš "orbital" ili "kvantn".
Razlog zašto se orbite i orbitale zovu tako slično leži u povijesti. Prvi model kojim je Bohr opisao "kretnje" elektrona oko atomske jezgre uključivao je ideju da elektroni kruže (tj. orbitiraju) oko atomskih jezgara. Kasnije je Mulliken izraz "one-electron orbital wave function" (jednoelektronska orbitalna valna funkcija) skratio u "orbital", jamačno da ne mora svaki put pisati ili izgovarati cijeli onaj izraz.
Inače, da se među našim fizičarima u doba nastanka kvantne teorije našao kakav jezični čistunac i uzeo u obzir to da je engleski izraz "orbital" zapravo pridjev sa značenjem "orbitalni", kojemu je samo "dân" status imenice, orbitale bi danas bile "orbitalne", slično kao što za osobne iskaznice često kažemo "osobne".

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija