Dobar dan, zanima me zašto bakar reagira s dušičnom kiselinom, ali ne reagira s klorovodičnom i sumpornom kiselinom? Također me zanima: Daju li proteini pozitivan test na biuret reakciju nakon denaturiranja ? Unaprijed hvala na odgovorima, Olga

Ime i prezime: Olga Jerković Perić olga.jerkovic@net.hr

 


Bakar itekako može reagirati sa sumpornom kiselinom, pri čemu nastaju bakrov(II) sulfat, voda i sumporov(IV) oksid. Ta je reakcija sporija od one s dušičnom jer je dušična kiselina reaktivnija. Inače, bakar se može otopiti i u klorovodičnoj kiselini, ako se kroz nju provodi kisik. Kisik je dovoljno jak oksidans da oksidira bakar, ali potreban je i kiseli medij, da bi reakcija mogla napredovati zamjetljivo brzo.

Kako biuretna reakcija iziskuje samo prisustvo peptidnih veza, a denaturacija mijenja samo konformaciju proteinâ, ne vidim zašto biuretna reakcija ne bi išla i s denaturiranim proteinima. Doduše, nije baš isto jesmo li proteine denaturirali kuhanjem ili dodavanjem žive, premda ni u potonjem slučaju biuretna reakcija vjerojatno neće izostati.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija