Pozdrav, Htjela bi da napisete nesto o hormonima srece konkretno o endorfinu, seratoninu i dopaminu. Ponajvise me zanimaju ispravne strukturne formule endorfina, seratonina i dopamina. Unaprijed puno hvala. Lp

Ime i prezime: Matija Spudic sssanja12@gmail.com

 


Ako ti to kojim slučajem nije poznato, živiš u vrijeme kad su informacije široko i lako dostupne. U neku ruku, to je vrijeme počelo još pred Francusku revoluciju, kad su Diderot i d’Alembert začeli Enciklopediju, djelo koje je trebalo sadržavati sve bitne informacije koje civilizacija poznaje. Međutim, znanje ima (ne)zgodnu tendenciju da vodi do još više znanja, tako da je danas nemoguće imati knjigu koja bi sadržavala čak i osnove svega što znamo, zbog čega su opće enciklopedije uglavnom dosta površne, dok je specijaliziranih puno. No, tu je zato uskočila računalna tehnologija. Za što su nekad trebale cijele knjižnice, danas stane u nekoliko kubičnih centimetara tvrdog diska. K tomu, ne trebaš više ni listati, nego samo utipkaš ključnu riječ pa ti računalo sâmo nađe informacije koje trebaš.
Mjesto gdje ćeš te riječi utipkati, a na koje cijelo vrijeme ciljam, zove se Wikipedia, i to ona na engleskom jeziku, jer ju piše i provjerava daleko najviše ljudi. Iako su joj počeci bili skromni, danas je ona opsežnija i točnija od bilo koje druge enciklopedije, a k tomu za većinu svojih informacija navodi i izvore.
Konkretno, preporučio bih da pogledaš članke o endorfinima (kojih je cijeli čopor, tako da nećeš baš moći uzeti tek jednu strukturnu formulu), serotoninu (to što je strukturom srodan skatolu ne znači da mu treba davati fekalno ime) i dopaminu te iz njih izvučeš sve što smatraš potrebnim ili bitnim. Ako ti engleski jezik predstavlja problem, pomoći će ti Googleov Prevoditelj, alat koji je također prošao dug put do upotrebljivosti, s tim da Wikipedijine vrhunce tek treba dostići. Ako ti informacije koje tamo nađeš nisu dostupne, posluži se literaturnim referencama ispod teksta. Ako ne možeš doći do nekog znanstvenog rada, ili ti pak ostanu pitanja na koja ni Wikipedia ni radovi ne mogu odgovoriti, javi nam se opet za pomoć.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija