Dobra večer! 😊 Pitanje iz udžbenika : "Zašto alkohol za pripravu natrijeva alkoksida mora biti suh (bezvodan)? (Znam da su alkoholi vrlo slabe kiseline) Kako se provjerava je li alkohol zaista suh?

Ime i prezime: Predrag Petrović

 


To što su alkoholi vrlo slabe kiseline dio je razloga za to što za pripravu alkoksidâ trebaš bezvodne alkohole. Drugi dio je to što je voda puno jača kiselina od alkoholâ. Treći dio slijedi pak iz prva dva i ukratko je ono što se dogodi kad jaka kiselina reagira sa solju slabe kiseline. Nadam se da taj dio sad možeš sâm dokučiti.

Kako ćeš provjeriti čistoću alkohola, ovisi o tomu na kojoj skali radiš i s kakvom opremom raspolažeš. Ako si zaposlen u nekoj znanstvenoj instituciji, vrlo vjerojatno ti je dostupan NMR, tako da samo trebaš uzeti uzorak alkohola i snimiti ga. Na spektru će se vrlo jasno vidjeti ima li vode, ili ne. Pored toga, možeš se poslužiti i plinskom kromatografijom.
Ako imaš samo improvizirani laboratorij i nekoliko litara alkohola za koji nisi siguran je li posve čist, možeš mu izmjeriti gustoću (ako je veća od gustoće alkohola, vrlo vjerojatno ima vode), dodati svježe preprženog bakrovog(II) sulfata (trebao bi poplaviti ako alkohol ima vode), ili u njemu razmutiti točno odvaganu količinu kalcijevog oksida te talog otfiltrirati, osušiti i opet odvagnuti. Ako je masa porasla, u alkoholu je vjerojatno bilo vode. Također možeš i jednostavno prokuhati alkohol s kalcijevim oksidom te ga potom prodestilirati. Onda ćeš razmjerno sigurno moći reći da imaš bezvodan alkohol.

Usput, smijem li znati iz kojeg to udžbenika vadiš pitanja?

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija