Dobar dan, trebam napisat test a nisam bio u školi jer sam bio hospitaliziran a profesorica nema vremena pojasniti mi gradivo, molim vas možete li mi pomoći? 1. Napiši jednadžbu potpunog izgaranja: a) heptana b) propina C) ciklopentana 2. Jednadžbom prikaži supstituciju: a) broma na pentan b) joda na ciklopropan 3. Jednadžbom prikaži adiciju: a) broma na 2-butan b) klora na 1-pentin 4. Napiši strukturnu formulu: a) 2-kloroktan b) 2-brom-3-okten c) 2-oktir To je bila A grupa 1. Napiši jednadžbu potpunog izgaranja: a) propana b) pentina c) cikloheksana 2. Jednadžbom prikaži supstituciju: a) broma na etan b) joda na cikloheksan 3. Jednadžbom prikaži adiciju: a) broma na 3-okten b) klora na 2-pentin 4. Napiši strukturne formule: a) 3-bromoktan b) 3-okten c) 2-pentin Ovo je bila grupa B Prof. mi je dala zadatke za test. Ja sam tražio i po internetu i po knjizi nigdje nisam našao riješenja a kolege iz razreda mi nisu voljni pomoći i stvarno mi treba pomoć stoga vas molim da mi riješite zadatke. Unaprijed veliko HVALA.

Ime i prezime: Patrik Kozarić kozaric.patrik@gmail.com

 


U tvojemu pitanju ima dosta neobičnostî, ali neće biti puno koristi od toga da promišljam kakva je to nastavnica koja nema vremena objasniti gradivo, kakav je to razred u kojemu učenici ne pomažu jedni drugima i kakav je to obrazovni sustav u kojemu će nekomu pomoći rješenja pojedinih zadataka, a ne znanje pomoću kojega bi se riješili bilo kakvi zadaci (i koje se itekako dade steći učenjem iz udžbenika kemije).

U tvojemu pitanju također ima i puno potpitanjâ, što bi značilo puno tipkanja, da nismo na gotovo sva već na ovaj ili onaj način odgovorili.
Konkretno, prva pitanja (obje grupe) rješavaju se ili korištenjem nekakve opće formule u koju se onda uvrste konkretni ugljikovodici, ili metodom pokušaja i pogreške. Upute za jedno naći ćeš ovdje, a za drugo ovdje. Svakako pogledaj i odgovore koji se putem poveznica spominju u ta dva odgovora.
Na pitanja poput drugih odgovarali smo već hrpu puta, o čemu lijepo svjedoči ova hrpica. Pogledaš li samo nekoliko odgovora, vjerojatno ćeš uočiti kako te jednadžbe idu. Dodat ću samo da će reakcijom joda i ciklopropana nastati i 1,3-dijodpropan (ako nema UV zračenja, koje je nužno da bi se inicirala supstitucija, to će biti i jedini produkt), budući da je ciklopropanski prsten prilično napet pa lako puca.
Isto vrijedi i za treća pitanja, na srodnike kojih također postoji hrpica starijih odgovorâ.
Četvrta pitanja trebala su biti prva jer je razumijevanje strukturnih formula i imenâ spojeva nužno za sva pitanja iz ovog ispita. Vjerojatno se nećeš iznenaditi kad kažem da smo i na takva pitanja odgovarali već mnogo puta, od čega bih izdvojio upute koje sam pisao ovdje.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija