kako napraviti luznztu otopinu za kuhanje mahunarki

Ime i prezime: branimir potocnjak branimirpotocnjak1@ gmail com

 


Sjeme mahunarki, pa tako i graha, kao i razno drugo povrće, sadrži rafinozu, trisaharid koji ljudski organizam ne može razgraditi. Međutim, mogu ga razgraditi neke bakterije u našim crijevima, što onda dovodi do stvaranja vjetrova. Lako je moguće da u grahu ima još tvarî koje uzrokuju vjetrove.
Metodâ kako se tih vjetrova riješiti bez odricanja od graha ima više (većina ih je pobrojana ovdje) i ne mogu reći koliko su koje od njih utemeljene na stvarnosti. Najjednostavnija je jesti što više graha i nadati se da će se organizam sâm tomu prilagoditi. Za njom odmah ide začinjavanje grašnih jela kimom, za koji se priča da stišava situaciju s vjetrovima. Na kraju su tu još razna namakanja, bilo u vodi, bilo u vodenoj otopini sode bikarbone (spomenuti izvor preporuča 0,5 %-tnu otopinu). Kako se čini, (višesatno, najbolje preko noći) namakanje je bitnije od sode, koja u prvom redu ubrzava omekšavanje graha, a još je bitnije da se voda u kojoj se grah namakao baci jer će inače neprobavljiva rafinoza svejedno završiti u organizmu.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija