|
![](../grafika/lin_pitanje.gif) |
Pozdrav!
Mozete li mi napisati nesto opcenito o soli trinatrijevom citratu dihidratu? Trazila sam na internetu, ali nisam bas uspjela naci puno.
Hvala unaprijed!
|
Ime i prezime:
Magdalena Koprek
magdalena.koprek@hi.t-com.hr
|
![](../grafika/lin_odgovor.gif) |
![](../grafika/blind.gif) |
Tražio sam, ponukan tvojim pitanjem, i ja, a onda i našao. Ako ti engleski jezik predstavlja problem, poslužit će ti Googleov prevoditelj.
Također sam tražio i po tiskanoj literaturi te u knjizi M. Pintara "Kemikalije, droge i kemijski proizvodi kao trgovačka roba" (Tehnička knjiga, Zagreb, 1965.) našao još i sljedeće podatke. Trinatrijev citrat dobiva se tretiranjem otopine natrijevog sulfata kalcijevim citratom te filtriranjem, koncentriranjem i kristaliziranjem nastale smjese. Pročišćava se rekristalizacijom, kako bi se uklonili tragovi natrijevog sulfata i kalcijevog citrata (odnosno kalcijevi i sulfatni ioni). Produkt su bezbojni kristali ili zrnasti prah bez mirisa te ugodna kisela okusa. Otapa se u vodi, a u manjoj mjeri i u etanolu. Pri 23 °C gustoća mu iznosi 1,857 g/mL (Wikipedia kaže 1,7 g/mL). Grijanjem na 150 °C gubi kristalizacijsku vodu, a daljnjim se grijanjem raspada.
Koristi se za proizvodnju bezalkoholnih pića i specijalnih sireva, kao reagens u fotografiji i galvanizaciji te u medicini.
Wikipedia svakako ima više informacija, a i aktualnija je, tako da preporučam poslužiti se i njome.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Ivica Cvrtila
i.cvrtila@rug.nl
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
![](../grafika/lin_vipitate_up.gif) ![](../grafika/lin_vipitate_6.gif) |
|