Pozdrav! Mozete li mi napisati nesto opcenito o soli trinatrijevom citratu dihidratu? Trazila sam na internetu, ali nisam bas uspjela naci puno. Hvala unaprijed!

Ime i prezime: Magdalena Koprek magdalena.koprek@hi.t-com.hr

 


Tražio sam, ponukan tvojim pitanjem, i ja, a onda i našao. Ako ti engleski jezik predstavlja problem, poslužit će ti Googleov prevoditelj.
Također sam tražio i po tiskanoj literaturi te u knjizi M. Pintara "Kemikalije, droge i kemijski proizvodi kao trgovačka roba" (Tehnička knjiga, Zagreb, 1965.) našao još i sljedeće podatke. Trinatrijev citrat dobiva se tretiranjem otopine natrijevog sulfata kalcijevim citratom te filtriranjem, koncentriranjem i kristaliziranjem nastale smjese. Pročišćava se rekristalizacijom, kako bi se uklonili tragovi natrijevog sulfata i kalcijevog citrata (odnosno kalcijevi i sulfatni ioni). Produkt su bezbojni kristali ili zrnasti prah bez mirisa te ugodna kisela okusa. Otapa se u vodi, a u manjoj mjeri i u etanolu. Pri 23 °C gustoća mu iznosi 1,857 g/mL (Wikipedia kaže 1,7 g/mL). Grijanjem na 150 °C gubi kristalizacijsku vodu, a daljnjim se grijanjem raspada.
Koristi se za proizvodnju bezalkoholnih pića i specijalnih sireva, kao reagens u fotografiji i galvanizaciji te u medicini.
Wikipedia svakako ima više informacija, a i aktualnija je, tako da preporučam poslužiti se i njome.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija