Pozdrav! Možete li mi objasniti ovaj zadatak? Lijep je i Sunčan dan. Ekspedicija alpinista uputila se u osvajanje neosvojenog planinskog vrha. Stigli su umorni i odlučili su se okrijepiti. Odlučili su tvrdo skuhati jaja, i napraviti čaj. U jedan lončić na plinski plamenik stavili su kuhati jaja, a u drugi vodu za čaj. Na kraju čaj im je bio vrlo blijed i bez punoće okusa, a jaja nisu bila kuhana. Bili su začuđeni. Objasnite što se dogodilo. Zašto se jaja nisu skuhala unatoč tome što su ih kuhali onoliko dugo koliko ih kuhaju u svom domu?? Zašto čaj nije imao niti boju niti aromu? Mene ovo zbunjuje.Kako je to moguće uopće? Šta voda ne uzavrije prije pri niskom tlaku, u ovom slučaju na planini?

Ime i prezime: Ines Maroković inesmarokovic@gmail.com

 


Ono što pak mene čudi je sljedeće: kakvi su to alpinisti koji osvajaju nove vrhunce, a da nemaju pojma da voda ima niže vrelište pri nižem tlaku?
To smo pitanje inače dobili već hrpu puta, u raznim varijantama, i isto tako hrpu puta na njega odgovorili, opet u raznim varijantama. Preporučam stoga pogledati ovaj, ovaj, ovaj, ovaj i ovaj odgovor. Ostane li iza njih još koja nedoumica, svakako se javi opet.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija