|
|
zamolila bi vas ako mi možeta napisat nešto o voskovima ili reci na koju stranicu mogu nesto nac o njima,hvala!
|
Ime i prezime:
josipa
Thalia@hi.hinet.hr
|
|
|
Voskovi u užem smislu su izlučevine biljaka i životinja koje imaju zaštitnu ulogu, a po kemijskom su sastavu esteri dugolančanih alkohola s dugolančanim karboksilnim kiselinama, dakle CH3–CH2–...–CH2–COO–CH2–...–CH2–CH3. I alkoholna i kiselinska komponenta prirodnih voskova sadržava uvijek paran broj ugljikovih atoma. Primjer je pčelinji vosak, lanolin itd.
U širem smislu u voskove bismo mogli ubrojiti i mineralni ili parafinski vosak (u svakodnevnom govoru parafin), koji nije ester, već smjesa ugljikovodika velike molekulske mase, a može se dobiti pročišćavanjem iz ostatka nakon frakcijske destilacije nafte.
Voskovi se koriste između ostaloga za izradu svijeća, te za izradu farmaceutskih i kozmetičkih pripravaka (kreme, masti...). Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Tomislav Portada
tportad@rudjer.irb.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|