Poštovani, možete li mi odgovoriti na ovo pitanje? "Pri pripremi prženih krumpirića,krumpir se stavlja u dobro zagrijano ulje.Gotovo odmah zatim počnu izlaziti mjehurići, tj. ulje počne cvrčati. Razmisli što se događa i što je tome uzrok. Predloži nekoliko pokusa kojima i dokazao objašnjenje koje nudiš?" Pitanje se nalazi na kraju cjeline u kojoj se uče agregacijska stanja, talište,vrelište, tlak para itd. Jel to znači da to ulje vrije pa isparava ( ulje počinje cvrčati i mjehurići izlaze na površinu) ili se događa neka kemijska reakcija ( kada krumpir uronimo u to ulje)? Ali i dolazi li tim zagrijavanjem ulja do kemijske reakcije? Hvala i pozdrav!

Ime i prezime: Ines Maroković inesmarokovic@gmail.com

 


Umjesto da ti odgovorim na postavljeno pitanje, pokušat ću ti pomoći da sama dođeš do odgovora. To ću učiniti tako da ću ti postaviti niz potpitanja, pa kada odgovoriš na ta potpitanja, odgovor na postavljeno pitanje trebao bi logično slijediti iz svega rečenoga.

Od čega se sastoji krumpir? Od kojih tvari, tj. koji su mu glavni sastojci? Koja su karakteristična kemijska i fizikalna svojstva tih glavnih sastojaka krumpira? Još konkretnije, koje je talište i koje je vrelište glavnog sastojka krumpira? Možeš li procijeniti kolika je otprilike temperatura vrelog ulja i zatim je usporediti s vrelištem jednog od glavnih sastojaka krumpira? Možeš li predložiti postupak kojim bi se iz krumpira uklonio jedan od njegovih glavnih sastojaka? Bi li takav krumpir kojemu je uklonjen taj glavni sastojak i dalje cvrčao kada bi se ubacio u vrelo ulje? Zašto? Ako iznad posude u kojoj si u vrelo ulje upravo ubacila krumpiriće prineseš hladni metalni poklopac, što ćeš opaziti na donjoj strani poklopca?

Eto, razmišljaj malo o tome pa ćeš doći do odgovora na postavljeno pitanje. A ako baš nikako ne bude išlo, javi nam se ponovno.

Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija