Pozdrav!Možete li mi reći kako da na najjednostavniji način napravim kristale krupne kuhinjske soli!Puno hvala! 😀

Ime i prezime: Marko Hajdučević mr.marko4@gmail.com

 


Pretpostavljam da želiš dobiti krupne kristale kuhinjske soli, a ne kristale krupne kuhinjske soli. Ako sam u krivu, molio bih da me uputiš gdje naći krupnu kuhinjsku sol. Doma, naime, imam samo onu običnu.

Što se kristalizacije tiče, korisno je znati da se topljivost kuhinjske soli ne mijenja znatno s temperaturom, tako da ne možeš kristale dobiti hlađenjem vruće zasićene otopine, već treba pustiti da otopina hlapi. Drugo što je korisno znati je da su kristali to ljepši, što su više bili na miru dok su rasli. Nije zgorega znati ni to da će kristal puno lakše nastati ako već postoji nešto na čemu bi rastao. Primjerice, ako u zasićenu otopinu (nju ćeš pak dobiti tako da u vodu dodaješ sol dok se god otapa i onda još malo, a potom odvojiš otopinu od neotopljenih kristala) uroniš kristalić kuhinjske soli ovješen na končić, on će hlapljenjem otopine sasvim lijepo narasti. Ako još pored toga namastiš stijenke posude u kojoj držiš otopinu i kristal, spriječit ćeš rast drugih kristala (mast je, naime, vrlo loša podloga za nastanak kristalâ solî), tako da će ti sav materijal ići na kristal koji si umočio u otopinu.
Ovih par sugestija trebalo bi ti pomoći da dobiješ nešto lijepo izgledajuće. Ako ne uspije prvi put, svakako pokušaj opet, pa dok ne uspije. Kristalizacija je podložna svemu (čak i buci), tako da čak ni dva identično postavljena pokusa ne moraju uvijek ispasti isto. Usput, ako budeš imao vremena, pokušaj sol iskristalizirati iz koncentrirane otopine ureje (npr. pedesetopostotne). Možda ispadne zanimljivo.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija