|
|
mozete li mi objasniti postupak volumnog i masenog udjela na primjerima?
|
Ime i prezime:
petra movric
movric.petra@gmail.com
|
|
|
Shvatit ću ovo pitanje kao: "Ne razumijem što su volumni i maseni udio."
Udjeli općenito govore koliko nečega ima u nečemu. Oni mogu biti brojevni (što pokriva i množinske), maseni ili volumni, a računaju se tako da se količina toga nečega podijeli s ukupnom količinom. Primjerice, ako u nekoj košari s voćem imaš deset banana, tri kruške i sedam naranči (znači, ukupno dvadeset komada voća), možeš dijeljenjem broja pojedine vrste voća s ukupnim brojem komada voća izračunati njihove brojevne udjele u košari. Udio banana bit će jednak 10 / (10 + 3 + 7) = 0,5 = 50 %, udio jabuka 15 %, a naranči 35 %. Matematičkom formulom brojevni udio izražava se kao:
x(sastojak) = N(sastojak)/N(smjesa)
pri čemu x(sastojak) izražava brojevni udio, N(sastojak) količinu sastojka, a N(smjesa) količinu predmetâ ili čestica u smjesi. Ukupan broj čestica u smjesi dobije se tako da se prebroje sve čestice u smjesi (ili pozbrajaju brojevi svih vrsta čestica u smjesi).
Slično, maseni udio računa se tako da se masa nekog sastojka podijeli s masom smjese:
w(sastojak) = m(sastojak)/m(smjesa)
Masa smjese jednaka je zbroju masa svih njezinih sastojaka:
m(smjesa) = m(sastojak 1) + m(sastojak 2) + m(sastojak 3) ...
Primjerice, ako u 900 g vode otopiš 100 g natrijevog klorida, ukupna masa smjese bit će jednaka 900 g + 100 g = 1000 g. Maseni udio soli bit će pak:
w(NaCl) = m(NaCl)/m(otopina)
= m(NaCl)/(m(NaCl) + m(voda))
= 100 g / (100 g + 900 g)
= 0,1
= 10 %
Maseni udio vode možeš izračunati ili na isti način, dijeljenjem mase vode s masom otopine, ili pak tako da od 100 % oduzmeš maseni udio soli (budući da su voda i sol jedina dva sastojka smjese).
Ista formula koristit će ti za sve zadatke s masenim udjelima. Naime, kako su u njoj tri različite veličine, nije bitno koje su dvije zadane, a koja se traži u zadatku. Pored masa sastojaka mogu se zadati i masa smjese i maseni udio sastojka ili pak masa i maseni udio sastojka. Do treće, tražene veličine dolaziš preko iste formule:
w(sastojak) = m(sastojak)/m(smjesa)
w(smjesa) = m(sastojak)/w(sastojak)
m(sastojak) = w(sastojak)∙m(smjesa)
Drugo što treba imati na umu s takvim zadacima je to da će zbroj masa sastojaka biti jednak masi smjese, dok će zbroj masenih udjela biti jednak jedan. Druga se jednakost lako dobije dijeljenjem prve s masom smjese:
m(smjesa) = m(sastojak 1) + m(sastojak 2) + m(sastojak 3) ...
m(smjesa)/m(smjesa) = m(sastojak 1)/m(smjesa) + m(sastojak 2)/m(smjesa) + m(sastojak 3)/m(smjesa) ...
1 = w(sastojak 1) + w(sastojak 2) + w(sastojak 3) ...
Volumni udio definiran je kao omjer volumena sastojka i zbroja volumenâ svih sastojaka prije nego što se pomiješaju:
w(sastojak) = V(sastojak)/(V(sastojak 1) + V(sastojak 2) + V(sastojak 3) ...)
Razlog takvoj definiciji to je što volumen smjese ne mora uvijek odgovarati zbroju volumenâ sastojaka. Kod plinova obično vrijedi jednakost, ali kod tekućina baš i ne, što nekad malo zakomplicira stvari.
Što se pak računanja tiče, za volumne, kao i za brojevne odnosno množinske udjele, vrijedi isto što sam napisao i za masene.
Kako se razumijevanje matematičkih stvari najbolje razvija rješavanjem zadataka, preporučio bih prošetati arhivom E-škole, koja je krcata zadacima kako o masenim udjelima, tako i o volumnima.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Ivica Cvrtila
i.cvrtila@rug.nl
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|