Što ostavlja mrlje i zašto? Imam 5 namirnica: koštice, maslac, sir, jabuka i limun. Molim Vas odgovor što od njih ostavlja mrlje i zašto. Svaki od uzoraka je usitnjen i pomiješana sa 2 mL organskog otapala, te je izliven na filter-papir. Jasno mi je da će namirnice bogate mastima ostaviti najveće mrlje, ali nigdje ne mogu naći zbog čega dolazi do nastanka tih mrlji... Unaprijed zahvaljujem!

Ime i prezime: Niko Horvat nhorvat3@gmail.com

 


Tvoje je pitanje zapravo što je to uopće mrlja. Prihvaćajući rizik da otkrivam toplu vodu (koja inače znade biti od koristi kad se radi o mrljama), reći ću da je mrlja vidljivi defekt površine materijala lociran na manjoj površini, koji je nastao bilo zbog fizičkog oštećenja, bilo zbog prisutnosti neke druge tvari. Mrlje s kojima ti imaš posla očito su od ove druge vrste, dakle jedna tvar prisutna na površini druge. Preciznije, tvoje su mrlje lipidi (eventualno s kakvim obojenim tvarima iz namirnica) na površini celuloze. Razlog zašto one nastaju očito je to što se lipidi dobro adsorbiraju na površinu celuloze. Zašto se dobro adsorbiraju, to je već malo teže reći. Da moram pogađati, navijao bih za vodikove veze između hidroksilnih skupina celuloze i kisikovih atoma lipidâ, ali ne bih isključio ni manje uređene polarne interakcije između hidroksilnih skupina i bilo kojih dijelova molekula lipidâ. Ako trebaš nešto više od učenog nagađanja, javi pa da pogledam ima li štogod o tomu u znanstvenoj literaturi.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija