|
|
Poštovani, htjela bih napraviti evaporaciju i liofilizsciju u kućnoj radinosti? Da li možda znate kako da to izvedem?
|
Ime i prezime:
Kiki V
d.viki20@gmail.com
|
|
|
Ako imaš pristup profesionalnom liofilizatoru i tekućem dušiku, vrlo lako. Sve što trebaš je ohladiti svoj uzorak na temperaturu tekućeg dušika, metnuti ga u posudu otpornu na niske tlakove i onda istu prikačiti na liofilizator. Ovisno o količini vode u uzorku, postupak je gotov nakon nekoliko sati do nekoliko dana.
Ako nemaš nijedno od toga, onda te čekaju improvizacije. Hlađenje nije baš nužno za krutine, tako da se možda može raditi i pri sobnoj temperaturi, dok za tekućine ili polukrutine nešto možeš postići i sa suhim ledom, ledom i sumpornom kiselinom ili ledom i solju. Nekakva vakuumska pumpa je pak nužna i kao laboratorijsko biće nemam pojma koliko ih ima u slobodnoj prodaji te koliko takve valjaju. Možda se može štogod naći na e-bayu, skupa s rizicima koji idu uz takvu robu.
Ako ti treba detaljniji odgovor, javi se s isto takvim pitanjem. Vrsta i veličina uzorka dosta su bitni parametri. Nije isto ako kaniš sklopiti kućni laboratorij i ako se misliš baviti konzerviranjem hrane.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Ivica Cvrtila
i.cvrtila@rug.nl
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|