Na satu smo obradili dva pokusa, jedan u kojemu smo jednakoj kolicini vode dodali razlicitu kolcinu secera, dodali boje za kuhanje i to sve stavili u epruvetu te dobili slojeve. Postoji li neko dodatno objasnjenje zasto su se slojevi poredali osim po gustoci (da je tekucina s najmanje secera bila prva na povrsini?)

Ime i prezime: Larisa larapaic@hotmail.com

 


Koliko mi je poznato, ne bi trebalo dodatnih objašnjenja. Tekućine različitih gustoća uvijek bi se trebale tako raslojiti, da odozgo prema dolje budu slojevi sve većih gustoća. Međutim, kako se ovdje radi o vodi s različitim količinama šećera, zanimalo bi me kako je točno pokus izveden. Naime, spontano raslojavanje zbiva se među tekućinama koje se ne miješaju (npr. voda i etil-acetat ili živa i ulje; isto tako mogu se ne moći miješati i tri ili četiri tekućine, sve do njih šest), dok se međusobno mješljive tekućine spontano pomiješaju. Kako se voda dosta očito može miješati s vodom, neovisno o tomu koliko u njoj ima šećera, to bih očekivao da se slojevi napravljeni u pokusu koji si opisala kad-tad pomiješaju. To pak znači da pokus treba izvesti s dosta opreza, jer inače neće biti ništa od slojeva. Najbolje tako da se otopine dodaju redom od najgušće do najrjeđe, polako dolijevajući svaku iduću otopinu. Je li tako bilo i u tvojem pokusu?

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija