ima li sok niže ledište od vode i zašto, te ukoliko napravimo otopinu i soka dali ce ledište otopine biti niže jer smo u nju dodali sok? Unaprijed zahvaljujem.

Ime i prezime: Anđelika Licul angelica.licul@gmail.com

 


To je pitanje na koje bi najljepše bilo odgovoriti eksperimentalno. Dakle, uliješ sok u čašu, metneš u njega termometar i onda kreneš sve skupa hladiti, možebit miješajući sok termometrom (pazeći, jasno, da ga ne razbiješ). Kad primijetiš da se pojavljuju komadići leda, zabilježiš temperaturu i to će biti nekakva suvisla procjena ledišta.
Ako se pitaš kako to izvesti, trebat će ti čaša, termometar, jedna veća posuda u koju će čaša stati više nego komotno, te led i sol. Pretpostavljam da je očito što ide u što, a nova bi ti mogla biti tek informacija da se smjesa leda i soli uredno može ohladiti do 20 °C ispod nule.
Ako do odgovora umjesto pokusom želiš ili moraš doći spekulacijom (što je inače inferiorna praksa u prirodnim znanostima), moraš znati nešto o tomu kako se ledišta čistih otapala odnose prema ledištima otopina. Općenito, dodatak neke druge tvari ledište može i povisiti i sniziti, ali u golemoj većini slučajeva doći će do sniženja ledišta. Sniženje kod malih količina otopljenih tvari linearno raste s množinom dodane tvari po masi otapala, dok kod velikih količina dodanih tvari bude svega. Iz ovih informacija te onoga što znaš o soku (jer ima svakakvih sokova) vjerojatno ćeš moći procijeniti kakovo je ledište soka u odnosu na ledište vode.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija