Poštovani molim Vas da mi odgovorite zašto jod sublimira (imali to kakve veze s tim što je u 17 skupini ili zbog mirisa ili zato što su pare otrovne).ukoliko je moguće do ponedjeljka u 13 h. HVALA!

Ime i prezime: igor avdejev igor59@net.hr

 


Svaka krutina sublimira, bez obzira na temperaturu na kojoj se nalazi. Ravnotežni tlak para (o kojemu ovisi koliko će se tvari nalaziti u plinovitom stanju u ravnoteži s krutinom) može se očitati iz faznog dijagrama. Ravnotežni tlak povezan je s privlačenjima među česticama tvari (atomima, molekulama, ionima). Što su privlačenja jača, potencijalna energija sustava je manja, krutina stabilnija, a tlak para niži.
Za slične molekule, tj. molekule sličnog oblika i istog broja atoma, vrijedi da su privlačenja među molekulama razmjerna veličini molekula, odnosno broju elektrona. Molekule fluora (F2) i klora (Cl2) su premale da bi ih privlačenje držalo na okupu pa su te elementarne tvari plinovite pri sobnoj temperaturi. Brom ima teže molekule i tekućina je, ali hlapljiva, a jod s još većim i težim molekulama je krutina. Ipak molekule nisu tako čvrsto vezane. Prijelaz u u plinovitu fazu zapravo je tako lak da kristal joda može potpuno ispariti prije nego se zagrijavanjem dosegne temperatura taljenja (113 °C). Isti porast tališta i vrelišta slijede plemeniti plinovi i mnogi nizovi analognih spojeva.
Sama otrovnost i miris joda u vezi su sa sublimacijom utoliko što veća koncentracija jodnih para u zraku znači i veću količinu udahnutog joda. Jod je otrovan jer reagira s organskom tvari (pa tako i sa živim tkivom), baš poput ostalih halogenih elemenata.

Jod je možda primjer koji se najviše spominje uz sublimaciju, no mnogo raširenija i važnija je sublimacija leda. Velik dio snijega koji napada tijekom zime ne nestaje kao tekuća voda u tlu, već izravno prijeđe u vodenu paru. U polarnim i planinskim predjelima gdje živa u termometru nikada ne prijeđe nulu, sublimacija je jedini put kojim se led gubi, uz prijenos vjetrom i ledenjacima. Ponekad su ta područja čak potpuno suha, bez kapi vode ili kristalića leda.

Odgovorio: Kristijan A. Kovač   kkovac@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija