Na boci sa sumpornom kiselinom,H2SO4,piše da je koncentracija 66 Be. Na koji način mogu iz toga izračunati maseni udio ili množinsku koncentraciju?

Ime i prezime: ivan jerković ijerković@vip.hr

 


E moj Ivane, nije riječ o koncentraciji nego o gustoći. Ma gdje si uspio pronaći bocu na kojoj je gustoća otopine izražena Bauméovom skalom! :))


Za tekućine gušće od vode

Gustoću tekućine određuje se areometrom koji na sebi nosi skalu, u ovom slučaju Bauméovu.

Skala je izvorno utemeljna na gustoći 10 %-tne vodene otopine natrijevog klorida kojoj je pridružena vrijednost od 10° i gustoće čiste vode kojoj je pridružena vrijednost od 0°. Interval između ove dvije vrijednosti podijeljen je u deset jednakih dijelova. Osim ovih, odabirane su i druge referentne točke što je dovelo do velike zbrke te je u jednom trenutku u uporabi bilo oko 36 različitih skala gustoće, od kojih je većina bila netočna. Općenito, Bauméov areometar bi trebao imati na sebi naznačenu temperaturu pri kojoj je baždaren te, također, i temperaturu vode prema kojoj je određena specifična gustoća. Sljedeći izraz povezuje specifičnu gustoću i sljedeće Bauméove skale:

Specifična gustoća [g cm–3] = m /(m-Baumé)

gdje je,

m = 145 pri 60°/60 °F (15,56 °C za američku skalu

m = 144 za staru skalu korištenu u Nizozemskoj

m = 146,3 pri 15 °C za Gerlachovu skalu

m = 144,3 pri 15 °C za racionalnu skalu općenito korištenu u Njemačkoj.

Za tekućine manje gustoće od vode

Izvorno, otopini načinjenoj od 1 g natrijevog klorida i 9 grama vode pri 12,5 °C pridružena je vrijednost od 0° Bé, a čistoj vodi vrijednost 10° Bé. Interval između tih vrijednosti podijeljen je u deset jednakih dijelova. Izraz koji povezuje skalu i specifičnu gustoću je:

Specifična gustoća [g cm–3] = 145.88/(135,88-Baumé).

O tome nešto piše i u Stehiometriji prof. Milana Sikirice, koju je izdala Školska knjiga.

Pozdrav.

Odgovorio: Nenad Judaš   judas@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija