Neka tvar pri 30°C tališta 1044°C a vrelišta 1114. Odredi agregacijsko stanje te tvari?

Ime i prezime: Jasmina Leljak jasmina.leljak@gmail.com

 


Umjesto da izravno odgovorim na pitanje, pokušat ću ti pomoći da shvatiš što se traži, i to tako da ću ti postaviti slično pitanje:

Neka učenica živi u 2016. godini. Godine 2018. krenut će u srednju školu, a godine 2022. na fakultet. Odredi koji tip škole pohađa ta učenica.

Ako znamo da učenici u pravilu najčešće pohađaju prvo osnovnu školu, zatim srednju, pa onda fakultet, nije teško zaključiti da učenica u 2016. godini pohađa osnovnu školu.

Da bi odgovorila na postavljeno pitanje, trebaš znati da su tvari na najnižim temperaturama u pravilu u čvrstom agregacijskom stanju, zatim porastom temperature u nekoj točki prelaze u tekuće, a onda zatim i u plinovito stanje. To bi ti trebalo biti dovoljno za odgovor na postavljeno pitanje.

E sad, kao što ne pohađaju svi učenici osnovnu školu, pa srednju, pa fakultet (primjerice, neki uopće ne upisuju fakultet, neki ne završe ni osnovnu školu, neki pak uz osnovnu pohađaju i glazbenu školu, školu stranih jezika i sl.), tako niti sve tvari ne slijede u svojim promjenama agregacijskih stanja shemu krutina-tekućina-plin, nego mogu prelaziti npr. izravno iz čvrstog stanja u plinovito (taj se proces zove sublimacija) ili pak između čvrstog stanja i tekućeg prolaze kroz još jednu ili čak nekoliko faza. Ipak, za potrebe rješavanja postavljenog zadatka na razini osnovne škole, smatrat ćemo da se radi o tvari koja se ponaša na uobičajen način.

Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija