Poštovani, zanima me jedno putanje iz ovogodišnje mature (2016/2017) na ljetnom roku. Ovako glasi: koji izraz prikazuje prosječnu brzinu trošenja vodika u sintezi amonijaka prikazanoj jednadžbama kemijske rekcije N2 + 3H2 = 2NH3 A ponuđen odgovori su: a) v= - c(H2) / t d) v= - c(H2) / 3x t Za odgovore koji su bili ponuđeni b i c su mi jasni. Ali ovdje mi njje jasno zasto je tocan odgovor pod "a " a ne pod "d" Unaprijed hvala

Ime i prezime: Andrej Požgaj pozgajandrej2@gmail.com

 


Brzina je općenito omjer neke promjene i proteklog vremena. Dakle, ako se radi o brzini trošenja vodika, onda će to biti omjer promjene koncentracije i proteklog vremena:

v(H2) = Δc(H2)/Δt

Kako je promjena definirana kao razlika između konačnog i početnog stanja:

Δc = c(kon.) ‒ c(poč.)

a prosječna brzina uzimlje u obzir cijelu reakciju (pa makar za konkretan slučaj reakcija nikad ne ide do kraja, već završi u nekoj ravnoteži), to će početna koncentracija biti kakva je već bila, a konačna nula. To će objasniti negativan predznak, dok bi za trojku sad trebalo biti jasno da je suvišna. Stehiometrijski koeficijenti ulogu igraju kad se iz brzina promjena koncentracija pojedinih reaktanata računaju iste veličine za ostale.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija