|
|
Poštovani,
zanima me kako odrediti količinu
joda u kuhinjskoj soli(metoda i
reakcije)?
Hvala unaprijed
Amir
|
Ime i prezime:
amir burzić
emirdino@bih.net.ba
|
|
|
Najjednostavnije i najjeftinije metode slične su određivanju pH pomoću indikatora: kapne se mala količina reagensa na uzorak soli, a zatim se boja usporedi s priloženom tablicom boja. Reagens se sastoji od kiselog pufera, otopine reducensa i indikatorske otopine. Reakcije su slijedeće:
1. reducens (obično kalijev jodid, ali postoji čitav niz pogodnih reducensa) reducira jodat u soli u elementarni jod:
IO3- + 5I- + 6H+ -> 3I2 + 3H2O 2. jod reagira s jodidom dajući pentajodidni anion:
2I2 + I- -> I5- 3. Škrob, točnije amiloza kompleksira taj ion, a kompleks je plave boje. Intenzitet boje ovisi o koncentraciji jodata u uzorku. Neke metode s obojenim indikatorima ne zasnivaju se na ovim reakcijama, ali je postupak manje-više isti.
Ovakvo određivanje je neprecizno i koristi se uglavnom samo za kontrolu količine jodata, da ga nema premalo ili previše. Bolji rezultati dobiju se kolorimetrijskim (ili još bolje spektrofotometrijskim) mjerenjem intenziteta boje u otopini.
Titracija s natrijevim tiosulfatom standardna je metoda za laboratorijsko određivanje joda, zasnovana na redukciji joda tiosulfatom:
I2 + 2S2O32- -> 2I- + S4O62- Indikator je škrob (otopina postaje bezbojna na kraju titracije). |
|
Odgovorio:
Kristijan A. Kovač
kkovac@chem.pmf.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|