Poštovani, zanima me kako odrediti količinu joda u kuhinjskoj soli(metoda i reakcije)? Hvala unaprijed Amir

Ime i prezime: amir burzić emirdino@bih.net.ba

 


Najjednostavnije i najjeftinije metode slične su određivanju pH pomoću indikatora: kapne se mala količina reagensa na uzorak soli, a zatim se boja usporedi s priloženom tablicom boja. Reagens se sastoji od kiselog pufera, otopine reducensa i indikatorske otopine. Reakcije su slijedeće:
1. reducens (obično kalijev jodid, ali postoji čitav niz pogodnih reducensa) reducira jodat u soli u elementarni jod:
IO3- + 5I- + 6H+ -> 3I2 + 3H2O
2. jod reagira s jodidom dajući pentajodidni anion:
2I2 + I- -> I5-
3. Škrob, točnije amiloza kompleksira taj ion, a kompleks je plave boje. Intenzitet boje ovisi o koncentraciji jodata u uzorku. Neke metode s obojenim indikatorima ne zasnivaju se na ovim reakcijama, ali je postupak manje-više isti.
Ovakvo određivanje je neprecizno i koristi se uglavnom samo za kontrolu količine jodata, da ga nema premalo ili previše. Bolji rezultati dobiju se kolorimetrijskim (ili još bolje spektrofotometrijskim) mjerenjem intenziteta boje u otopini.

Titracija s natrijevim tiosulfatom standardna je metoda za laboratorijsko određivanje joda, zasnovana na redukciji joda tiosulfatom:
I2 + 2S2O32- -> 2I- + S4O62-
Indikator je škrob (otopina postaje bezbojna na kraju titracije).

Odgovorio: Kristijan A. Kovač   kkovac@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija